DMITROVIĆ U DESPOTOVCU: Svake godine nestaje grad veličine Šapca (FOTO)

Z. Gligorijević

24. 02. 2021. u 22:34

ДМИТРОВИЋ У ДЕСПОТОВЦУ: Сваке године нестаје град величине Шапца (ФОТО)

Foto: Z.Gligorijević

USLED disproporcije između nataliteta i morataliteta, Srbija svake godine izgubi grad veličine Šapca, pa je demografija pitanje broj jedan – izjavio je danas ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović prilikom obilaska despotovačke opštine. Posete opštinama su mu, kaže, veoma bitne kako bi sa demografima na kraju godine sačinio strateški dokument, koji će izneti Vladi.

- Mi se kao narod nalazimo na putu nestanka. Prošle godine smo izgubili 43 hiljade ljudi. Posle 67 godina pali smo na manje od 7 miliona stanovnika, čemu treba dodati i da svake godine odlazi po četrdesetak hiljada zbog čega se tim problemom ne treba baviti samo na ovakvim susretima, već kontinuirano. Zato svaki potez, poput asfaltiranja puteva, izgradnje vodovoda i sličnog, može da pomogne rešavanju pitanja svih pitanja – natalitetu – ocenio je ministar Dmitrpvić.

On je dodao da se „mi kao narod, nedovoljno bavimo stopom nataliteta, koja je izuzetno niska. Problem broj jedan u Srbiji je demografija. Srećom, smatra ministar Dmitrović, to je shvaćeno pre tri godine, kada su počele prve mere novčane stimulacije. Međutim, potrebno strateški razmišljati o tome, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji je takvo.

Foto: Z.Gligorijević

 

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić rekao da je prethodnih godina veliki broj meštana napustio opštinu, pa će u saradnji sa Vladom Srbije i Ministarstvom za brigu o poridici i demografiji učiniti sve kako bi doneli konkretne mere da mladi ne bi odlazili u inostranstvo, a pogotovo da pomognu porodicama koje se odluče da imaju više dece.

- Poseta ministra je veoma važna značajna za našu opštinu, jer je za nas najvažnije da očuvamo broj stanovnika, pošto razvoj opštine podrazumeva povećanje nataliteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)