DO BRZE PRUGE SPAS SAMO GSP: Žiteljima Zmajeva i okolnih sela otežano je putovanje vozom, posebno povratak s posla

Z. Rajić

17. 02. 2021. u 08:25

ŽITELjIMA Zmajeva, kao i Ravnog Sela, Kucure i Bačkog Dobrog Polja u opštini Vrbas, otežano je putovanje vozom do Novog Sada i nazad, a strahuju da će problemi biti još veći kad uskoro počne izgradnja deonice brze pruge od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

ДО БРЗЕ ПРУГЕ СПАС САМО ГСП: Житељима Змајева и околних села отежано је путовање возом, посебно повратак с посла

Polasci iz Novog Sada ne pogoduju ni prvoj, ni drugoj smeni / Foto L. K.

Zbog modernizacije saobraćaja na trasi Beograd - Budimpešta, koja obuhvata deonicu Novi Sad - Subotica preko Zmajeva i Novog Sada, novim redom vožnje, uvedenim u decembru lane, ukinuta su četiri polaska iz Zmajeva i isto toliko iz Novog Sada ka ovom selu. Već krajem maja ili početkom juna, kako navode, zbog izgradnje brze pruge će na deonici Novi Sad - Subotica biti potpuno obustavljen saobraćaj, što će doneti nevolje meštanima pomenutih sela, naviknutim na železnički prevoz, koji je, kako ističu, i znatno jeftiniji od autobuskog.

- Novim redom vožnje, vozovi sa Železničke stanice u Zmajevu, koju koriste i žitelji Ravnog Sela, Kucure i Bačkog Dobrog Polja, polaze u 6.14 i 12.48, što pogoduje za putovanje na posao i u školu u Novom Sadu, ali je problem pri povratku, jer vozovi iz Novog Sada polaze u 15.00 i 20.20 - napominje Zmajevčanin Laslo Kiš, zaposlen u Novom Sadu. - Polasci iz Novog Sada ne odgovaraju radnicima ni prve ni druge smene, koji mogu da uhvate vozove za povratak kući jedino ako ranije napuste posao u firmi. Ostali moraju da stopiraju ili zovu nekog da ih kolima odveze do kuće. Ne samo da je proređen železnički nego, zbog korone, i međumesni autobuski saobraćaj, pa se ljudi iz Zmajeva i okolnih sela snalaze tako što ih neko preveze kolima do susednog Stepanovićeva, odakle gradskim prevozom odlaze do Novog Sada.

On ističe da karta za JGSP od Stepanovićeva do Novog Sada košta 110 dinara, a za autobus od Zmajeva do Novog Sada 297 dinara, iako je to samo tri kilometra duža relacija.

- Većina firmi ne plaća radnicima putne troškove, tako da su veliki izdaci za autobuski prevoz. Zbog toga nameravamo da prikupimo potpise za peticiju, koju bismo uputili Gradskoj upravi Novog Sada i Opštinskoj upravi Vrbasa, da JGSP "Novi Sad" uspostavi redovne linije iz Zmajeva i Ravnog Sela do Novog Sada i obrnuto - kaže Kiš.

NAĆI ĆE SE ALTERNATIVA

PREDSEDNIK Saveta MZ Zmajevo Nemanja Zavišić rekao je da veruje kako će, kad bude prekinut železnički saobraćaj, autobuski prevoznik otvoriti nove linije. Milan Glušac, zamenik predsednika opštine Vrbas, kazao je da će svakako biti obezbeđen alternativni prevoz dok se ne završi brza pruga, koja će Vrbasu doneti i novu železničku stanicu i vijadukt dužine 1,6 kilometara prema susednoj Kuli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna