BUJICE OPET U OFANZIVI: Obilne padavine i topljenje snega u mnogim krajevima znatno povećali rizik od poplava

E. D. N.

01. 02. 2021. u 20:09

PADAVINE ne prestaju da prave probleme širom Srbije, pa je - usled izlivanja Južne Morave - u Đunisu kod Kruševca poplavljeno oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta u priobalju, te ispod podvožnjaka na državnom putu drugog A reda, na deonici Kaonik - Đunis - Deligrad.

БУЈИЦЕ ОПЕТ У ОФАНЗИВИ: Обилне падавине и топљење снега у многим крајевима знатно повећали ризик од поплава

Foto G. Šljivić

Saobraćaj se odvija samo jednom trakom, a iz MZ u Đunisu saopštavaju da porodične kuće u blizini plavljenog područja trenutno nisu ugrožene.

Podsetimo, Južna Morava je značajnu štetu pričinila i u periodu od 12. do 14. januara, kada je saobraćaj na putu od Kruševca ka Nišu bio sasvim obustavljen. Voda je tada prodrla u dvorišta 22 domaćinstva, poplavljeno je 20 pomoćnih objekata...

Zbog kiše koja je padala tokom vikenda, ali i otapanja snega, poplavljene su oranice u prokupačkim selima Buburek, Donja Trnava, Bresničić, Potočić, Beloljin... Nadležni kažu da su najviše stradali poljoprivredni zasadi i putna infrastruktura, a u pojedinim mestima je voda prodrla i u podrume kuća.

Iako je kiša prestala, mehanizacija je još na terenu i sanira štete, dok gradske službe ostaju u neprekidnom dežurstvu jer je vodostaj Toplice u porastu...

Nešto više temperature vazduha tokom minulog vikenda su prouzrokovale topljenja snega na obližnjim planinama, što je povećalo vodostaj Ibra u donjem toku, ali zasad nema opasnosti od drastičnog izlivanja. Protičući kroz gotovo centar Kraljeva, pomenuta reka je do ponedeljka u podne blago plavila neposredno priobalje - baštu jednog letnjeg bara na samoj levoj obali, kao i obližnju gradsku plažu.

ĐUNIS, Foto arhiva

Međutim, snažna i brza matica bukvalno valja drvlje i kamenje iz sliva svog gornjeg toka, nanoseći gomile smeća i svakakvog otpada koje ostaje zaglavljeno u rukavcima i priobalju...

Odron veće količine zemlje i kamenog materijala, koji je pao na čitavu površinu kolovoza, doveo je do prekida saobraćaja na novoizgrađenoj deonici puta od Vlasotinca do Svođa, između Boljara i Kruševice. Iz JP "Putevi Srbije" ukazuju na realnu mogućnost "pokretanja većih stenskih blokova", pa se vozači upućuju na alternativne pravce - iz pravca Svođa ka Vlasotincu i Leskovcu na puteve Svođe - Bonjince i Bonjince - Gadžin Han, a iz pravca Leskovca ka Crnoj Travi i Vlasinskom jezeru na puteve Leskovac - Vladičin Han, Vladičin Han - Promaja i Promaja - Crna Trava.

VLASOTINCE, Foto OU u Vlasotincu

Vlasotinčani, nažalost, kubure i sa vodom za piće, a 30. januara su svim korisnicima usluga ovdašnjeg JKP "Vodovod" slavine bile suve jer fabrika - zbog zamućenja na vodozahvatu uslovljenog obilnim padavinama i topljenjem snega - nije uspevala da je preradi. Stanje je sada normalizovano, ali do potrošača stiže samo tehnička voda, koja nije za piće, niti za pripremu hrane. Dok leskovački Zavod za javno zdravlje ne potvrdi njenu bakteriološku i fizičko-hemijsku ispravnost, ovdašnji ljudi će se vodom za piće ponovo snabdevati iz cisterni.

IBAR Drvlje i kamenje u gornjem toku reke, Foto G. Šljivić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)