KAKO JE NEKADAŠNJI PETROVGRAD OSTAO BEZ 1.200 JEVREJA: Međunarodni dan Holokausta obeležen u gradu na Begeju

B. GRUJIĆ

27. 01. 2021. u 18:41

NAKON ulaska fašista u tadašnji Petrovgrad 1941. godine, prva žrtva okupatora bio je Jevrejin Viktor Elek, vlasnik Fabrike šećera, koji je streljan 24. aprila 1941. godine.

КАКО ЈЕ НЕКАДАШЊИ ПЕТРОВГРАД ОСТАО БЕЗ 1.200 ЈЕВРЕЈА: Међународни дан Холокауста обележeн у граду на Бегеју

Foto: Grad Zrenjanin

Srušena je potom do temelja velelepna sinagoga, podignuta 1896. godine, jedna od najlepših predratnih građevina u fanašnjem Zrenjaninu.

Vrhunac fašističkog terora usledio je 18. avgusta 1941. godine, kada je u samo jednom danu nestala gotovo celokupna tadašnja jevrejska populacija u Petrovgradu, kada je više od 1.200 Jevreja, sprovedeno do šlepova na Begeju, kojima su transportovani u beogradske logore i masovno ubijani.

Na Međunarodni dan Holokausta, predstavnici grada Zrenjanina i potpredsednik Jevrejske opštine u ovom gradu, Vladimir Arsenić, položili su cveće, uz napomenu da su Jevreji tokom istorije bili značajan činilac razvoja Zrenjanina, i da danas uspomenu na njih čuva oko 200 potomaka i članova Jevrejske opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)