ZNANJE JE NAJVEĆA MOĆ: Održana Svetosavska akademija u Kruševačkom pozorištu, uručena nagrada Radmili Maksimović (FOTO)

S. BABOVIĆ

26. 01. 2021. u 16:12

- PRIPADAM onim generacijama koje su učili da je znanje najveća moć i tako da danas kao profesor prenosim to svoje znanje i istim lekcijama učim mlađe ,što mislim da je obaveza svakog čoveka.

ЗНАЊЕ ЈЕ НАЈВЕЋА МОЋ: Одржана Светосавска академија у Крушевачком позоришту, уручена награда Радмили Максимовић (ФОТО)

Foto: Gradska uprava Kruševac

Ovo kaže dr Radmila Maksimović iz Kruševca, dobitnica Svetosavske nagrade,koja joj je uručena sinoć na akademiji u pozorištu.

Ovogodišnja laureatkinja priznanja koje se od 2005.godine dodeljuje najzaslužnijim pojedinicima u oblasti prosvete, kulture i nauke, priznat je biohemičar, doktor, naučnik, profesor univerziteta, ekololog, ali i starastveni igrač bridža i fudbala, koja je zbog akademije prekinula pripreme državne reprezentacije.

- Upućujem iskrene čestitke dobitniku ovogodišnje Svetosavske nagrade Kulturnog centra Kruševac i želim još mnogo uspeha i nagrada u daljem radu - poručila je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović. - Zadovoljstvo mi je da u ime Grada i u svoje ime, svim učenicima i prosvetnim radnicima čestitam nastupajuću školsku slavu i nadam se da će svi zajedno istrajati na Savinom putu. Naša obaveza je da brinemo o budućnosti i deci i, kao što je Sveti Sava uvideo, ne može biti moderne i jake Srbije bez ulaganja u obrazovanje.

Dr Radmila Maksimović diplomirila je i magistrirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Doktorat iz oblasti toksikološke biohemije odbranila je na Farmaceutskom fakultetu. Do penzije je bila šef laboratorijske službe Doma zdravlja. Od 2009, docent na Univerzitetu Aperion u Banja Luci,a od 2021.godine i docent na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu Travnik, na kojem obavlja i dužnosti vanrednog profesora za biohemijsku grupu predmeta, radi i kao profesor na Visokoj Hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu, saradnik medicinskih fakulteta.

Iza dr Maksimović je i značajan broj objavljenih stručnih publikacije, četiri univerzitetska udžbenika. Jedan je od osnivača Udruženja za zaštitu životne sredine Rasina, autor četiri književna dela, osnivač ŽFK Napredak i Bridž kluba u i član stručnog štaba ženske fudbalske reprezentacije Srbije za mlade do 17 godina. Krunom svog rada prof. dr Rada Maksimović smatra pokretanje Parohijskih sportskih igara.

TRADICIJA NA SVIM POLjIMA

PREDSEDNICA Saveta za dodelu nagrade i direktorka KCK Violeta Kaplarević podvlači svestranost laureatkinje.

- Imajući u vidu širok spektar aktivnosti kojima se u kontinuitetu uspešno bavi Radmila Maksimović, a to su nauka, prosvetni rad, sport, književno stvaralaštvo, promocija ekologije, širenje i negovanje svetosavlja uz poštovanje korena, porodice kao institucije, tradicije i nacionalnog identiteta - predočeno je u obrazloženju nagrade.

Priznanje KCK dodeljuje u saradnji sa Eparhijom kruševačkom. Arhijereski namesnik žušski Vukman Petrović održao je besedu o Svetom Savi, dok je sekretar Episkopa, protojerej-stavrofor Dragi Veškovac, podsetio je u svom obraćanju prisutnima na neprolazne vrednosti i putokaze koje je „srpskom narodu utro princ i monah, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop, Sveti Sava“.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEMORIJALNI ODBOJKAŠKI TURNIR: Sećanje na Vlasotinčanina Dušana Krstića