ČESMOVAČE IMA SAMO U PIROTU: Na jugoistoku zemlje saniraju posledice poplava i procenjuju štetu

V. ĆIRIĆ

14. 01. 2021. u 06:47

DESETAK ekipa JP "Vodovod i kanalizacija" je danonoćno na terenu u Prisjanskom i naselju Rogoz, te delu Nove Male i kod zapadne kapije kasarne "Treći puk", odnosno delovima grada koji su se pre dve noći našli na udaru nezapamćene bujice sa brda oko pirotske kotline.

ЧЕСМОВАЧЕ ИМА САМО У ПИРОТУ: На југоистоку земље санирају последице поплава и процењују штету

Foto V. Ćirić

Voda se povukla, ali su podrumi, garaže i prizemni delovi kuća ostali prepuni mulja...

- Mehanizacijom smo usmeravali vodu, nasipali ulaze ispred dvorišta, pravili bedeme tamo gde je to potrebno, a vodu iz prostorija domaćinstava na ugroženom području izbacujemo već treći dan. Dosad smo imali više od stotinu intervencija - "raportira" direktor Zoran Nikolić.

BABUŠNICA oštećeni regionalni vodovod, Foto V. Ćirić

Uprkos bujici, međutim, Pirot se - za razliku od nekih drugih sredina u Srbiji, naročito na jugu zemlje - nije suočio i sa nestašicom vode za piće jer je crpna stanica u Berilovcu, koja u rad puštena pre samo dve godine, potpuno prečistila svu vodu sa izvorišta Krupac.

Zamućenja ima samo u nekoliko sela koja nisu u sistemu ove savremene fabrike vode.

GRDELICA

U VAROŠICI i okolnim mestima je počela normalizacija snabdevanja, ali se voda iz mreže može koristiti samo kao tehnička i nije za piće, niti za pripremanje hrane. Dok iz leskovačkog Zavoda za javno zdravlje ne stigne potvrda o higijenskoj i bakteriološkoj ispravnosti, korisnici usluga JKP "Grdelica" će se vodom snabdevati iz cisterni. I. M.

Nažalost, druga mesta u okrugu imaju velike probleme upravo sa obezbeđivanjem pijaće vode, a na pojedinim mestima je oštećena i infrastruktura, pa se problem privremeno rešava cisternama.

CISTERNE ZA VODU OSTAJU U VLASOTINCU

ZBOG velikih oštećenja na vodozahvatu, Vlasotinčani će i narednih nekoliko dana biti bez vode, a - do zamene više od 150 metara cevovoda oštećenog obilnim padavinama - snabdevaće se iz cisterni.

Foto I. Mitić

- Brana na vodozahvatu je potkopana, pa će se koristiti ona alternativna, na Rastavnici - precizira direktor vlasotinačkog "Vodovoda" Zoran Ilić, napominjući da je stigla i cisterna iz Sokobanje, a pomogli su još firma HSV i Vojska Srbije. Specijalna vozila za distribuciju vode su poslali i leksovački JKP "Komunalac", lebanski JKP "Vodovod" i vranjski "Komrad", pa se cisterne najavljenim trasama kreću svakodnevno od 10 do 21 sata.  I. M.

Kod starog "Tigrovog" naselja u Dimitrovgradu, bujica je odnela bedem na obali i pokidala mrežu, pa je taj deo grada još bez vode. U Beloj Palanci još nije sanirano veliko zamućenje na Banjici, a u Babušnici je bujica oštetila regionalni vodovod kod sela Ljuberađa i Bonjince, odakle se snabdeva ne samo teritorija ove opštine, već - delimično - i 70 kilometara udaljeni Niš.

U svim mestima širom Pirotskog okruga je počela procena štete na domaćinstvima i objektima, reke se još povlače u korita, a nivo Nišave je za samo 24 sata opao za oko metar i po.

EVAKUISALI ALBANSKE KOMŠIJE

POSLE izlivanja Ibra koji je tokom proteklih dana poplavio nekoliko desetina domaćinstava u multietničkom naselju Bošnjačka mahala, situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice se stabilizuje, a gradonačelnik Milan Radojević kaže da su ovdašnje vatrogasne ekipe čitavu noć sanirale štetu na domaćinstvima.

Naglašava i to da su spasioci blagovremeno evakuisali i nekoliko albanskih porodica koje su se, u međuvremenu, vratile u svoje domove jer se nivo vode snižava i situacija je pod kontrolom.  D. Z.

Ibar baš preti kraljevu i okolini

ŠTAB za vanredne situacije u Kraljevu je - zbog konstantnog porasta vodostaja Ibra, naročito u gornjem toku - uveo vanrednu odbranu od poplava na ovoj reci.

- U obližnjem Žičkom i Konarevskom polju, gde se nalaze bunari ovdašnjeg "Vodovoda" iz kojih se grad snabdeva vodom, već su postavaljeni džakovi sa peskom. Zasad, međutim, nema opasnosti da eventualnim izlivanjem Ibra voda prodre i ugrozi bunare - kaže gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije dr Predrag Terzić.

Foto G. Šljivić

Ovdašnje stručne službe, inače, najavljuju da bi najveći poplavni talas Ibra kroz Kraljevo trebalo da prođe danas oko 22 sata, pa su blagovremeno preduzete sve preventivne mere da bi se sprečila eventualna šteta većih razmera.  G. Ć.

OPŠTA PRIPRAVNOST ZA ODBRANU UGROŽENIH DOMAĆINSTVA

JUŽNA Morava je u Đunisu kod Kruševca potopila dvorišta 22 domaćinstva u kojima živi 28 ljudi, više od 100 hektara oranica i deo puta ispod podvožnjaka na deonici državne trase ka Nišu. Saobraćaj u prekidu još od 12. januara, a član Saveta MZ Jordan Tomić prenosi da meštani najviše stahuju za svoje bunare.

Inače, ovde je na snazi vanredna odbrana od poplava, na putu od Kruševca do Đunisa dežuraju ekipe Hitne pomoći i pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice, a komunalci pune džakove peskom i tim bedemom brane okolne kuće. Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije do ugroženih kuća dolaze gotovo plivajući.

Foto S. Babović

U pripravnosti su i radnici "Elektrodistirbucije", Veterinarske službe, Policijske uprave, ljudi iz MZ u Đunisu... Tri privredna objekta zbog poplava ne rade, a na mernoj stanici "Mojsinje" je juče popodne nivo Južne Morave dostigao 526 centimetara.  S. B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere