ZAPALJEN BADNJAK U KIKINDI: Korona odložila neke običaje (FOTO)

R. Šegrt

06. 01. 2021. u 17:03

ISPRED crkve Svetog oca Nikole u centru Kikinde SPC crkvena opština danas je organizovala tradicionalno paljenje badnjaka.

ЗАПАЉЕН БАДЊАК У КИКИНДИ: Корона одложила неке обичаје (ФОТО)

Foto: Rada Šegrt

Epidemija korona virusa uticala je da ovom lepom običaju prisustvuje manje vernika i građana nego ranijih godina, ali nije umanjila lepotu Badnjeg dana.

Ipak, neka obeležja su izmenjana, pa ove godine badanjak nisu doneli konjanici, kao je to u Kikindi godinama bilo uobičajeno, već je stigao terenskim vozilom “lada niva”.

Prisustvo jedne kočije bilo je simbolično podsećanje na ranije godine.

Toplo vreme i raskvašena banatska crnica, otežali su kretanje po atarau, pa su se kum Saša Nikolić i njegovi prijatelji, malo i pomućili da veliko drvo na vreme stigne ispred pravoslavnog hrama.

- Ništa ne može da umanji lepotu ovog dana. Za mene je Božić poseban, isto kao i Uskrs. Kad ustanem ujutro na Božić ili Uksrs već se osećam ushićeno. Ovi praznici mi uvek daju nadu u boljitak. Koliko god da je godina teška, imam nadu da će biti bolje. Daće Bog da svi ljudi u mom okruženju, Srbiji i svetu žive bolje i da zaboravimo sve probleme koje nam je donelo ovo vanredno vreme – poručio je Saša Nikolić, preduzetnik, koji drugu godinu uzastopno bio kum badnjaka ispred hrama Svetog oca Nikole u centru Kikinde.

BEZ ČESNICE U CRKVI

Epidemija je odložila neke tradicionalne božićne običaje u Kikindi, pa na Božić, posle liturgije, neće biti lomljenja velike česnice u crkvi Sv. Nikole u centru grada. Neće biti održane ni trke konjanika na konjima bez sedla u Mokrinu. 

Nikolić je sa kumom Čedom Rudanom i još desetak prijatelja na Badnje jutro oko pet sati otišao u šumu u okolini Kikinde, kod Simićevog salaša, da bi posekli badnjak. Imali su dosta muka da pređu atar, jer zamlja nije smrzla.

- Teren je nepristupačan, pa su se mnogi zaglavili autima u blatu, ali je badnjak ipska stigao na vreme- rekao je Nikolić.

Paljenje badnjaka orgnaizovano je i kod hrame Svetih Kozme i Damjana, zatim u Bnaatskom Velikom Selu i drugim selima kod Kikinde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)