NAJTOPLIJI DOM ZA SOVE UŠARE NA PLANETI: Na stablima u centru Kikinde izbrojano 250 malih ptica, koje građani brižljivo čuvaju (FOTO)

R.Š.

28. 11. 2020. u 14:51

НАЈТОПЛИЈИ ДОМ ЗА СОВЕ УШАРЕ НА ПЛАНЕТИ: На стаблима у центру Кикинде избројано 250 малих птица, које грађани брижљиво чувају (ФОТО)

Foto: R.Š.

KIKINDA ljubavlju i pažnjom prema malim sovama utinama ili ušarama brani titulu najvećeg urbanog zimovalište ovih ptica na planeti. Centar ovog grada i dalje je najtopliji doma za njih, pa se na stablima na gradskom trgu nalazi 250 sova. To su ovog novembra, koji se u Kikindi zove sovembar, ponovo potvrdili orintolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Kikinda je ubedljivo najbolji primer u celom svetu kako se treba odnositi prema pticama. Sa ovim gradom ne može niko da se meri, jer su Kikinđani akademici u zaštiti sova. Oni su položili sve ispite i doktorirali su na pažnji koju pokazuju prema svojim utinama – ocenio je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pažnju koju dobijaju od građana i lokalne vlasti, koja ih je zaštitila, male ptice itekako prepoznaju i cene. Zato se uvek vraćaju u sve većem broju, pa ih je ove godina čak 70 više nego pre godinu dana. Za svoj dom najradije biraju krošnje visokih stabala oko Pravoslavne crkve u najstrožem centru. S toga se turistima nudi jedinstvena mogućnost, da ptice posmatraju, na primer, kroz izlog restorana ili kafića, pa o jednom trošku mogu duplo da se počaste.

- Ova gnezdeća sezona za sove je bila izvrsna, jer su od marta svi parovi imali mladunce. To je bila garancija da će sova biti više. čak smo primetili i pozno, jesenje gnežđenje, što je retka situacija. Ali to pokazuje da je na njivama bilo mnogo glodara, voluharica i miševa. Zato su sove tu da ih uništavaju na prirodan način – objašnjava Ružić i podseća da jedna porodica sova sačuva oko 16 tona stočne hrane, kojom mogu da se othrane dve visokomlečne hrane. Ako bi one dale najmanje 10.000 litara mleka, računa se da prosečna porodica sova zaradi oko 700 evra mesečno.

Radi toga je najveći zadatak za Kikinđane očuvanje sadašnje brojnosti sova ušara, a da bi se veliko jato povećalo potrebno je zasaditi više drveća. Slaba pošumljenosta ovog grada, pa i celog severnog Banata i Vojvodine, boljka je koja ostavlja negetivne posledice na prirodu, pa samim tim i na ptice.

- Ponosni smo, jer smo najveće urbano zaštićeno područje ovih ptica. I dalje ćemo preduzimati sve mere za očuvanje sova. Najvažnije je dam lade generacije učimo da štite ove ptice- kaže gradonačelnik Nikola Lukač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)