CEO GRAD BEZ INFEKTOLOGA: Korona desetkovala medicinsko osoblje na skoro svim odeljenjima Opšte bolnice u Kikindi

R. Šegrt

26. 11. 2020. u 17:49

OPŠTA bolnica u Kikindi od letos nema nijednog infektologa na poslu, jer su dve lekarke te specijalnosti na bolovanju zbog ozbiljnih hroničnih oboljenja.

ЦЕО ГРАД БЕЗ ИНФЕКТОЛОГА: Корона десетковала медицинско особље на скоро свим одељењима Oпште болнице у Кикинди

Doktorke Tijana Marčeta i Aleksandra Dašić / Foto Privatna arhiva

Zato na Infektivnom odeljenju, koje ima 14 kreveta, rade pulmolozi, specijalisti interne medicine i lekari specijalizanti sa manje radnog iskustva. Ovakva situacija će, verovatno, potrajati, jer nažalost, nijedan infektolog neće moći uskoro da se vrati na posao zbog dužine lečenja.

Posao na Infektivnom odeljenju sada na plećima nose tri mlade lekarke, a jedna od njih je Aleksandra Dašić, specijalizant druge godine interne medicine.

- Od početka epidemije, od marta, radim na ovom odeljenju. Svakodnevno sam preplavljena strahom i osećajem velike odgovornosti,ali ovo vreme doživljavam i kao jedinstvenu priliku za rast i napredovanje u profesionalnom i ličnom pogledu. Kroz ovu oluju zaista nas dobro vodi dr Tijana Marčeta, koja, iako mlad specijalista interne medicine, dobro organizuje posao i imamo veliku podršku od nje. Kolektiv Stacionara za infektivne bolesti čine stručne, sposobne, vesele, izuzetne medicinske sestre i tehničari i dve servirke. Ekipa je uhodana, neustrašiva i neumorna, pa je u dobrom kolektivu lako dobar biti - kaže Aleksandra Dašić, specijalizant na početku druge godine interne medicine.

Zbog kovida je skoro desetkovana i anesteziologija, jer su čak tri lekara pozitivna na kovid, pa su na poslu samo još tri lekara iste specijalnosti. Osim njih, na kovid 19 pozitivna su još četiri lekara, osam medicinskih sestara i četiri laboranta. Prema ranijim informacijama, rad ustanove organizovan je kao u vanrednom stanju, otkazani su redovni pregledi, a rade se samo hitne operacije i zbrinjavaju hitni slučajevi. Osim Infektivnog odeljenja za kovid pacijente prilagođen je i deo nove zgrade bolnice u kojem su interno, neurologija i onokologija, sa ukupno 150 kreveta.

Otežan je rad i Doma zdravlja, jer zbog zaraze koronom ne mogu da rade dva stomatologa, šest lekara, četiri medicinske sestre i tri spremačice.

- Lekari i tehničari u četiri kovid-ambulante su preopterećeni i preumorni. Nekako izlazimo na kraj sa sadašnjim brojem, ali ako još bude obolelih, ne znam kako ćemo se organizovati. Imamo dve kovid-ambulante za odrasle pacijente sa simptomima, jednu smo otvorili samo za kontrolne preglede, a četvrta je za decu u Dečjem i školskom dispanzeru. U svima je mnogo posla - kaže dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja.

Ona navodi da u Prvoj i Trećoj zdravstvenoj stanici lekari rade u dve smene da prepišu pacijentima lekove i ispišu bolovanja, što je administrativni posao u odnosu na onaj u kovidu.

Infektologija na plećima mladih lekara / Foto R. Šegrt

BROJEVI SMANjUJU ČEKANjE

U KOVID-ambulantama Doma zdravlja pacijentima dele brojeve kako bi im olakšali i smanjili čekanja. Na ovo su se odlučili jer dnevno imaju oko 100 pregleda, pa pacijentima sa blagim simptomima mogu da odu kući i dođu kansije.

DIREKTOR OSTAO

DIREKTOR bolnice dr Mirko Stojisavljević, gastroenterohepatolog, nije bio dostupan za razgovor o ovoj temi. On je ove godine mogao de ode u penziju, ali je ostao da radi i pomogne kolegama u teškim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić