ČIKA LJUBINA REPLIKA BUDI NOSTALGIJU: Svedočanstvo starog izgleda Vršačke kule u Prvomajskoj ulici u Vršcu

J. J. BALjAK

16. 11. 2020. u 09:29

U PRVOMAJSKOJ ulici u Vršcu, tačno podno brda na kom se nalazi Vršačka kula, nalazi se i njena replika, koja verno svedoči o tome kako je ta građevina iz 15. veka izgledala do pre deset godina.

ЧИКА ЉУБИНА РЕПЛИКА БУДИ НОСТАЛГИЈУ: Сведочанство старог изгледа Вршачке куле у Првомајској улици у Вршцу

Foto J. J. Baljak

Vrščanin Ljubomir Stefanović (82) napravio ju je samo godinu dana pre nego što je 2010. počela njena obimna obnova, u kojoj je kula izgubila prepoznatljivi izgled sa "zubima" na vrhu, ali je zato ponovo dobila status utvrđenja, koje tek treba da zablista.

Čika Ljubina minijatura nalazi se na ulici, odmah pored njegove kuće, na mestu gde je nekada bila mala divlja deponija. Dojadilo mu je, kaže, da svakodnevno gleda to ruglo, pa je taj prostor sam raskrčio i napravio veštačko brdašce, na čijem vrhu je postavio voljeni simbol grada.

- Prave dimenzije kule, koje sam pronašao u nekom časopisu, umanjio sam 60 puta i od betona napravio njenu vernu kopiju, dok sam za ozidavanje bedema koristio prepoznatljivo sivo kamenje sa naše planine - objašnjava nam ovaj vremešni Vrščanin.

Napravio je, uz pomoć komšije, i repliku metalnog repetitora, ali ga je posle nekoliko godina uklonio.

- To čudo tehnike predstavlja ruglo i ne bi trebalo da stoji odmah pored prave kule. Sa tim se slažu mnogi Vrščani. Zato sam ja moj crveno-beli repetitor uklonio - dodaje čika Ljuba.

Dok ga je zdravlje služilo, redovno je održavao bogate cvetnjake oko svog remek-dela. Sada je tu samo trava, ali njegova kula sa "zubima" i dalje privlači pažnju prolaznika te zabačene ulice, jer kod mnogih budi nostalgiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)