LED SIJALICE DONOSE UŠTEDU: U Vršcu zamenjen kompletan sistem javne rasvete

J. J. BALJAK

06. 11. 2020. u 17:21

NA TERITORIJI celog Grada Vršca zamenjen je kompletan sistem javne rasvete, što će, kako je najavljeno, doneti ogromne uštede gradskom budžetu.

ЛЕД СИЈАЛИЦЕ ДОНОСЕ УШТЕДУ: У Вршцу замењен комплетан систем јавне расвете

Foto: J. J. Baljak

Dosad je lokalna samouprava za plaćanje svih troškova javne rasvete na godišnjem nivou izdvajala oko 48 miliona dinara – 36 miliona za račune za struju i 12 miliona za održavanje zastarelog sistema.

Sada bi ti troškovi trebalo da budu trostruko manji, a energetska efikasnost veća za čak 70 odsto, jer je na više od 5.600 bandera i kandelabera u gradu i sva 22 sela postavljena nova LED rasveta.

Preciznije, dosadašnja potrošnja električne energije od 4,5 miliona kilovat časova ubuduće će biti svega 1,3 miliona.

Ova investicija vredna 530 miliona dinara urađena je u sklopu javno-privatnog partnerstva sa firmom "Smart enerdži investment kft".

Oni su o svom trošku izveli sve radove, a lokalna samouprava će im taj novac vraćati narednih 12 godina. Privatni partner se obavezuje da u istom vremenskom periodu održava i upravlja sistemom.

Kako je najavljeno, novac koji na ovaj način bude ušteđen, biće usmeren na energetsku efikasnost javnih zgrada i ustanova, a kasnije i privatnih zgrada, kroz subvencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽELITE LUKSUZAN, ALI NE PRETENCIOZAN HOTEL: Jako lep, uredan hotel koji odiše mirom, čeka vas u Hadabi, jednom od centara Šarm El Šeika