POSLEDICE KOVIDA LEČE MILIONIMA: Grad namenio Spensu 85 miliona dinara da bi sanirao izgubljenu dobit

S. BAJIĆ

31. 10. 2020. u 08:12

ПОСЛЕДИЦЕ КОВИДА ЛЕЧЕ МИЛИОНИМА: Град наменио Спенсу 85 милиона динара да би санирао изгубљену добит

Unutrašnjost "Spensa" / Foto N.Karlić

SPORTSKI i poslovni centar "SPENS" će iz gradskog budžeta dobiti 85 miliona dinara da bi nadoknadio nedostajuće prihode kao i da bi "premostio" probleme u poslovanju izazvane pandemijom i nastavio nesmetano da radi.

Na zarade 137 zaposlenih uz 14 angažovanih na određeno vreme, otići će 41,9 miliona dinara, za utrošenu struju od avgusta do decembara 24,3 miliona, kao i dodatnih 6,5 miliona, zatim za grejanje osam miliona, za vodu dva miliona, za odnošenje smeća 0,5 i za osiguranje imovine i ljudi u preduzeću 1,7 miliona dinara.

- Hvala našem osnivaču, Gradu Novom Sadu i gradonačelniku Milošu Vučeviću, koji su prepoznali situaciju i pritekli da pomognu da zajedno prebrodimo poteškoće - kaže Dragan Milić, v. d. direktora. - Za nas je bitno da nemamo gubitke, ovde reč o smanjenim prihodima, s obzirom na to da smo četiri meseca bili zatvoreni. Svaki dinar koji očekujemo je već isplaniran, a potrebno je naglasiti da smo sami servisirali reprogram vraćanja dugova.

U svakom segmentu poslovanja "Spensa", racionalnim, domaćinskim poslovanjem, ostvarene su uštede, posebno na energentima gde je reč o cifri od 40 miliona dinara. Međutim, na veliko smanjenje prihoda uticalo je sprovođenje mera Kriznog štaba, Gradskog štaba za vanredne situacije, kao i zbog usklađivanja funkcionisanja preduzeća u uslovima pandemije. Sportski, inače veoma bogati sadržaji, bili su zatvoreni, otkazane su brojne manifestacije, koncerti."

- Sa našim zakupcima poslovnog prostora od prvog dana razgovaramo kao sa partnerima, a cene zakupnine lokala i smanjene su za 80, zatim, u drugom momentu za 50 odsto, pa je izgubljena dobit oko 60 miliona dinara, ali je suština da zajednički prevaziđemo probleme. Na poslovanje je uticalo i to što naši zatvoreni i otvoreni bazeni nisu radili od 17. jula, tokom većeg dela kupališne sezone, pa je izgubljena dobit oko 30 miliona dinara. Takođe, zbog otkazanih manifestacija i sportskih događaja nismo ostvarili veliku dobit - potvrdio je Milić.

Posle ukidanja vanrednog stanja, na "Spensu" su preventivne mere zaštite ostale na snazi, menjale se u zavisnosti od epidemiološke situacije i značajno uticale na smanjenje prihoda preduzeća.

ŠAMPIONAT U SAMBOU

OD 3. do 8. novembra SPENS će biti domaćin Svetskog šampionata u sambou, borilačkoj veštini, kombinaciji džudoa i rvanja.

- Pripremamo se za veliki poduhvat, sarađujemo sa Kriznim štabom, Ministarstvom spoljnih poslova, Sambo federacijom ...- kaže Milić. - Učesnici su u obavezi da urade test na kovid 19, prilikom dolaska i odlaska. U "Spens" će se ulaziti uz maksimalne bezbednosne mere zaštite od korone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)