SRBI U SELU KOD BUJANOVCA MOLE SE KAMENU UMESTO U CRKVI: Nemaju prodavnicu, apoteku, ambulantu, poštu...

J. S.

19. 10. 2020. u 15:10

MEŠTANI planinskog sela Jastrebac, nadomak Bujanovca u selu nemaju prodavnicu, apoteku, ambulantu, poštu u šali kažu imaju samo jedan „objekat“, mesto koje zovu „sveto maslo“, koje je posvećeno Svetom Đorđu.

СРБИ У СЕЛУ КОД БУЈАНОВЦА МОЛЕ СЕ КАМЕНУ УМЕСТО У ЦРКВИ: Немају продавницу, апотеку, амбуланту, пошту...

Foto: J. S.

Okupe se na dan kada se slavi ovaj svetac 16. novembra i na Đurđevdan. Svake godine jedan od njih preuzme ulogu domaćina kolača, koji naredne godine predaje kolač drugom domaćinu. Sveštenik u ovo selo ne svraća, ali meštani od vere ne odustaju. 

- Ovo nam je bogomolja, obo je naša veza sa verom, ovo je naše mesto okupljanja. Od kako selo postoji, postoji i kamen. Pomolimo se i zahvalimo Bogu na svemu. Od vere ne odustajemo jer Bog je svuda – pričaju meštani.

Foto: J. S.

Kamena ploča, krst i slika sveca ograđeni su žicom da se žaštite. Jedan od meštanina, napravio je prošle godine sto i klupu da oni koji svrate do „objekta“, mogu da danu dušom  pomole se, ali i uživaju u neverovatnom pogledu koji se sa ovog mesta pruža na Šar planinu, a sa druge strane Vranje se vidi kao na dlanu.

Jastrebac je naselje u opštini Bujanovac u Pčinjskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 19 stanovnika. Danas ima pet aktivnih domaćinstava, a često u ovaj kraj svraćaju i oni koji su davno otišli u potrazi za boljim životom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024