NOVA POSTAVKA PRVA U SRBIJI: Narodni muzej u Kruševcu od kolega dobio Nagradu "Mihailo Valtrović"

S. BABOVIĆ

17. 10. 2020. u 07:26

NARODNI muzej u Kruševcu je dobitnik prestižne nagrade pod imenom "Mihailo Valtrović", u kategoriji za izuzetne razultate postignute tokom 2019. Muzejsko društvo Srbije je, tako, posebno vrednovalo otvaranje nove stalne postavke - posle čak 40 godina - što je svojevrsna kruna devetogodišnjeg rada kustosa i konzervatora.

НОВА ПОСТАВКА ПРВА У СРБИЈИ: Народни музеј у Крушевцу од колега добио Награду Михаило Валтровић

Foto S. Babović

Ali, nedugo po dodeli priznanja, stručnjaci pomenute ustanove kulture su već bili na novom poslu - završavajući pripreme za otvaranje izložbe posvećene kraljevom ađutantu generalu Dušanu D. Krstiću. U međuvremenu, od juče je pred publikom i postavka pod nazivom "Britanija u Drugom svetskom ratu", priređena u saradnji sa Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva.

- Nagrada vrednuje kontinuitet, od rekonstrukcije zgrade Muzeja, do izrade nove stalne postavke, a priznanje nam je još značajnije jer dolazi od kolega - kaže direktor i istoričar Goran Vasić.

Prvi deo nove postavke, u prizemlju, otvoren je još 2017, a dve godine kasnije je ona proširena i na sprat. Izloženo je više od 2.000 reprezentativnih eksponata koji svedoče o prošlosti Kruševca i okoline. Pritom je, saznajemo, čitava postavka fleksibilna, pa ostavlja mogućnosti za izmene i inovacije. Jer, Kruševljani su prepoznali značaj ovakvog pristupa istoriji, pa Muzeju sve češće poveravaju izuzetne dragocenosti iz porodičnih arhiva.

Tu su još legati kompozitora Stanislava Biničkog i njegovog oca Stevana, zastava 12. pešadijskog puka cara Lazara, steg istoimenog Pevačkog društva...

REALNOST

- PORED kontinuiranih izložbi u centralnoj zgradi, te Kući Simića i Umetničkoj galeriji, tokom pandemije smo naše sadržaje predstavljali i virtuelno - kaže direktor Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar