UDRUŽENJE “PEŠČANIK” IZ KRUŠEVCA: Žene vode 5 od 6 lokalnih samouprava, ali ih nema dovoljno na važnim pozicijama

S. BABOVIĆ

06. 10. 2020. u 07:39

UDRUŽENjE žena “Peščanik” iz Kruševca pozdravlja činjenicu da su žene na čelu 5 od 6 gradova u Rasinskom okrugu i izražava nadu da će nove predsednice opština i gradonačelnica Kruševca raditi u interesu svih građani i građanki i na unapređenju rodne ravnopravnosti.

УДРУЖЕЊЕ “ПЕШЧАНИК” ИЗ КРУШЕВЦА: Жене воде 5 од 6 локалних самоуправа, али их нема довољно на важним позицијама

Foto: S. Babović

Istovremeno,kako je saopšteno iz ovog udruženja,iskazuju iskazuju i zabrinutost zbog smanjenja broja žena na drugim važnim pozicijima.

- U Gradskom veću Kruševca je, na primer, u prethodnom sazivu bilo 30 posto žena naspram 70 posto muškaraca (odnosno 45 posto žena računajući, tadašnju i sadašnju gradonačelnicu i njenu zamenicu, koje su članice Veća bile na osnovu funkcije)- iznose u Udruženju žena.- U aktuelnom sazivu Veća, žene, ne računajući gradonačelnicu, čine 22 postočlanstva naspram 78 posto muškaraca.

U opštini Brus svih 5 članova Opštinskog veća su muškarci, a u Varvarinu, od 7 imenovanih, samo je jedna žena. Muškarac je na funkciji zamenika čelnice Kruševca i tri opštine, u kojima su do sada imenovani zamenici i muškarci, a čine ubedljivu većinu i među pomoćnicima čelnih lica u opštinama Rasinskog okruga.

- UŽ Peščanik nastaviće da prati zbivanja u oblasti rodne ravnopravnosti i položaja žena u okrugu putem ažuriranja Mape ženskih prava, koju smo 2017. promovisale kao alat za praćenje promena u zajednici u oblasti položaja žena i njihove bezbednosti-navodi se u saopštenju,gde se između ostalog napominju i očekivanja od lokalnih samousprava u smislu rana na unapređenju zaštite žena i dece sa iskustvom nasilja.

MIRKO MIHAJLOVIĆ-JEDINI PREDSEDNIK OPŠTINE

OSIM u Kruševcu,gde je reizbarana gradonačelnica Jasmina Palurović, žene vode i opštine Trstenik(Milena Turk), Varvarin(Violeta Lutovac), Brus (Valentina Milosavljević), Ćićevac(Mirjana Krkić),dok je samo u Aleksandrovcu, reizabran muškarac-Mirko Mihajlović.Svi čelnici lokalnoh samouprava su iz SNS-a.

 


 

Foto: S.Babović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom