DANI KRAJIŠNIKA U SEČNJU: Bosanski lonac i bacanje kupusa sa ramena

B.G.

20. 09. 2020. u 09:41

DANI Krajišnika, sela u opštini Sečanj, nedaleko od Zrenjanina, četvrti put su po tradiciji održani, uz popularni "Bosanski lonac" u organizaciji Asocijacije žena iz ovog mesta.

ДАНИ КРАЈИШНИКА У СЕЧЊУ: Босански лонац и бацање купуса са рамена

Foto: S.Mladenoski

Zbog aktuelne situacije sa korona virusom, manifestacija je ovog septembra održana u dvorištu Doma penzionera u centru sela, a za najbolji bosanski lonac, takmičilo se devet udruženja žena domaćica, za koje su  domaćini obezbedili kiseli kupus,  dok su takmičarke sa sobom ponele sve ostale sastojke i začine, za ovo tradicionalno jelo, koje su kuvale u kotlićima.


Najbolji bosanski lonac pi oceni žirija, ali i mnogih koji su ga probali, skuvale su dame iz udruženja „Bokinski biseri" iz sela Boka, drugo mesto pripalo je vrednim domaćicama iz Ruskog Sela, dok je treći po kvalitetu, bio bosanski lonac, koji su pripremile dame iz Česterega, a štand sa različitim domaćim đakonijama koji su priredile žene iz Banatskog Despotovca, bio je ubedljivo najlepše uređen.

Osim privlačnih mirisa iz bosanskog lonca, dok se jela tiho krčkalo u kotliću, dame su se takmičile u dve sportske discipline, u bacanju kupusa sa ramena, najuspešnije su bile žene iz Bašaida,drugo mesto osvojile su dame iz Banatskog Despotovca, a treće iz Ruskog Sela.

 U skakanju u džakovima pobedile su žene Ruskog Sela, njima uz rame bile su iz Asocijacije đena iz Banatskog Despotovca, a treće mesto pripalo je Udruženju žena iz Česterega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEMORIJALNI ODBOJKAŠKI TURNIR: Sećanje na Vlasotinčanina Dušana Krstića