NASELJE RATA ČUVA USPOMENU NA JUNAKE: U Bajmoku kod Subotice odata počast solunskim dobrovoljcima

J. L.

16. 09. 2020. u 17:19

POVODOM godišnjice proboja Solunskog fronta juče je u Bajmoku kod Subotice odata pošta svim solunskim dobrovoljcima koji učestvovali u borbama koje su najavile kraj Prvog svetskog rata.

НАСЕЉЕ РАТА ЧУВА УСПОМЕНУ НА ЈУНАКЕ: У Бајмоку код Суботице одата почаст солунским добровољцима

Foto: J.L.

Pomen je održan u naselju Rata, koje su pre skoro jednog veka i osnovali solunski dobrovoljci.

- Okupili smo se, zbog korone, u ograničenom broju ali sa željom da se u danu koji se od ove godine praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, po 27. put poklonimo pred veličanstvenim žrtvama srpskog naroda, pred njihovim gordim junaštvom – kaže Drago Lukić, predsednik Udruženja potomaka ratnih dobrovoljaca 1912-1918 godine „Kralj Petar 1“. – Ono što je srpski narod preživeo u Prvom svetskom ratu je nešto herojsko, nešto što ostaje za primer sve vojne strategije sveta.

U ime Grada Subotice okupljene je pozdravio Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, koji je podsetio na velika, herojska dela naših predaka koji su podneli najteže žrtve za slobodu.

- Poštujući velika, herojska dela naših predaka, prepoznajemo vrednosti koje su utkali u nas utirući put budućnosti. Put, kojim i danas idemo. Put slobode, istine, pravde, poštenja, ljubavi prema otadžbini, a pre svega prema bližnjem svom- naglasio je Samardžić. -Slobodu branimo i danas radom, pravom, diplomatijom, ekonomijom i duhovnošću.

Gosti ceremonije bili su predstavnici boraca sa Košara, predvođeni komadantom, pukovnikom Ljubinkom Đurkovićem, koji je poručio koliko je važno da se herojsko delo naših predaka ne zaboravi.

- Ovaj dan je važan za celu Srbiju jer mi potpnji ratnici velikih vojskovođa i junaka sa Soluna koji su pobedili veliku silu koja je nekoliko godina jurišala na Srbiju i činila strašna nedela od Mačve do Skoplja, ne smemo da zaboravimo njihova dela. Bitno je da ih nismo osramotili, a ostavili smo amanet budućim pokolenjima kako se brani sloboda – poručio je Đurković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024