„BUDIMO BAR MALO KAO NAŠI PRECI“: U Modriči obeležen Dan srpskog jedinstva

V. Blagojević

16. 09. 2020. u 10:51

U MODRIČI je obleženo 102 godine od proboja Solunskog fronta, kada je srpska vojska izvojevala jednu od najvećih pobeda i tako odredila dalji tok Prvog svetskog rata.

„БУДИМО БАР МАЛО КАО НАШИ ПРЕЦИ“: У Модричи обележен Дан српског јединства

Foto: V. Blagojević

U znak sećanja na 15. septembar 1918. godine u organizaciji Opštinsko udruženje solunskih potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918.godine, prvi put je obeležen i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Cveće na spomenik Solunskim dobrovoljcima položili su prestavnici Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca, prestavnici Boračke organizacije i Mladen Krekić načelnik opštine sa saradnicima.


Sa područja Modriče na Solunskom frontu se borilo preko 300 boraca. Mnogi od njih su svoje kosti ostavili u gudurama Albanije, na Ceru, Kajmakčalanu, Solunu…. Ginuli su za tri svete stvari: za slobodu, za srpsko jedinsto i svoju zastavu kao simbol časti i nepokorenosti. Sa skupa u Modriči poslana je jasna poruka  „budimo bar malo kao naši preci“.

Foto: V. Blagojević

 

-Tako mi je drago što se konačno obiležava dan srpskog jedinstva na dostojan način. Podržavmo odluku rukovodstva Srbije i Republike Srpske. Moja otac Mihalo bio je direktni učesnik proboja Solunskog fronta i zato je dobio orden Karađorđevu zvezdu. Očekujem da će se ovaj dan iz godine u godinu sve bogatije  obeležavati -  kroz suze kaže Milorad Radić iz Modriče.


-Ovo je dan kada su Todor sa Trebave, Milan sa Vučijaka, Petar iz Krajine, Obren sa Romanije, Rajko sa Majevice, Savo iz Posavine i Aleksa iz Hercegovine, zajedno sa Milojkom iz Šumadije, Pavlom sa Metohije, Milošem sa Kosova, Lazarom iz Srema, Dragutinom iz Slavonije, Milutinom iz Dalmacije,  pod jednom zastavom, u nezaustavljivom jurišu stigli do slobode – rečeno je na skupu Modriči.

Foto: V. Blagojević

 

Udruženje potomaka solunskih dobrovoljaca od osnivanja je obeležavalo Dan proboja solunskog fronta u Modriči  i svesrdno podržava uvođenje 15. septembra kao praznika srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Srbiji i Republci Srpskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)