GRAMATE OD LAVRENTIJA: "Vidovdanska loza" sutra u Kragujevcu

V.Mitrić

12. 09. 2020. u 13:24

POVODOM održavanja završne svečanosti tradicionalne naučne, umetničke i kulturne manifestacije „Vidovdanska loza“, koja će biti održana sutra na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, episkop šabački Lavrentije, takođe akademik SKANU, odlikovao je Velikom arhijerejskom gramatom SKANU, njenog predsedavajućeg Dragana Damjanovića i jereja Stefan Damjanovića, koji, kako stoji u obrazloženju, „posvećeno, sa dosta znanja umenja i ljuavi, kroz mnoga književna dela i filmsku umetnost, predstavljaju i afirmišu naše duhovno i kulturno bogastva“.

ГРАМАТЕ ОД ЛАВРЕНТИЈА: Видовданска лоза сутра у Крагујевцу

Foto: V.Mitrić

SKANU je, podseća šabački vladika, organizovao i postavljanje monumenatlnog spomenika na Gučevu, ruskoj dobrovoljki, bolničarki Darji Aleksandrovnoj, koja je poginula u ovo doba 1914 godine previjajući i bodreći srpske junake.Takođe, akademik SKANU, Dragoljub Drago Mirković rodom iz Banjana u Staroj Hercegovini, uradio je spomen obeležje u Šapcu na mestu gde je živela čuvena Srpkinja, spisateljica i najveća intelektualka među ženama svoha doba, koja je bila član Akademije, čije tradicije nastavlja SKANU, između dva rata.

SKANU je obeležio spomen obeležjem i mesto gde je, u Loznici, bila kuća dr Jovana Cvijića, znamenitog geofrafa i antropologa, po mnogima našeg najsvestranijeg naučnika svih vremena, koji je bio na čelu Akademije između dva svetska rata.

- Među zadacima prvobitne Srpske kraljevske akademije bilo je unapređenje otečestva u obrazovanju i nauci, kako su ondašnji njeni osnivači govorili, na dva temelja: nacionalnim vrednostima i savremenoj nauci – kaže predsedavajući SKANU, akademik Dragan Damnjanović.

-Jedno bez drugog, dobro su procenili, završilo bi u ćorsokaku. Vreme je to i potvrdilo, pa smo stigli do potpunog odnarođivanja i potiranja svetle tradicije, duha i narodne preduzetnosti, ali i krajnje nekritičkog preuzimanja svega što ne valja i što nam nudi i nameće potrošačko društvo s kraja 20. i početka 21. veka. Upravo okupljanje ljudskih stvaralačkih potencijala na ova dva pomenuta temelja preduzima naša Akademija, odužujući se svom prauzoru iz 1886.godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove