ROĐENDAN MAMUTICE KIKE: Prvi put pod maskama

R. Šegrt

11. 09. 2020. u 15:23

UPRKOS epidemiji, ali poštujući sve zdravstvene preporuke zaštite od virusa korona, u subotu će u Kikindi biti obeležen 14 rođendan mamutice Kike.

РОЂЕНДАН МАМУТИЦЕ КИКЕ: Први пут под маскама

Foto: R. Šegrt

Mada nije neuobičajneo da na ovaj dan učesnici programa za decu nose različite maske, prvi put će one imati zdravstvenu ulogu i moraće da ih imaju i posetioci. Shodno novoj situaciji ovogodišnji program “Mamutfesta” je redukovan.

TRI MAMUTA

Kikindski Narondi muzej čuva tri mamuta. Originalne kosti nalaze se u specijalnoj vitrini i predstavljaju posebnu atrakciju, jer su samo kljove dužine oko 3,5 metara. Tu su još dve jedinstvene skulpture u dvorištu muzeja, jedna od plastike, druga od slame. Prva je od specijalne plastike i predstavlja repliku originalnog skeleta, pa je visoka koliko i Kika nekada, 4,7 i dužine oko sedam metara. Pre dve godine,vajar iz Osijeka Nikola Faller napravio je nešto manju skulpturu os slame. Da bi nastala takva Kika utrošio je 200 kilograma.

- Program podrazumeva učešće posetilaca u radionici koja obuhvata 10 različitih punktova sa ciljem rešavanja različitih zadataka. Na ovaj način i uz redovnu dezinfekciju svih punktova i rekvizita koji će se koristiti može se garantovati bezbednost učesnika. Svečanog otvaranja neće biti. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, merama zaštite i uputstvom gradskog štaba za vanredne situacije, ali i po proceni organizatora, ukupan broj posetilaca u muzeja, uključujući i dvoriste biće ograničen u svakom trenutku na 50. Broj će biti strogo kontrolisan deljenjem žetona na ulazu. Svi posetioci, nezavisno od starosne dobi, obaveznii st da nose zaštitne maske, da pri ulasku u muzej prođu dezobarijeru i obave dezinfekciju ruku. U samom muzeju biće u obavezi da vode računa o propisanoj obaveznoj distanci o čijem sprovođenju će se starati i organizator manifestacije – saopštila je Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja Kikinda.

Foto: R. Šegrt

Narodni muzej Kikinda organizuje manifestaciju “Mamutfest” kako bi se obeležio dan kada je, pre 24 godine, u glinokopu fabrike „Toza Marković“ pronađen džinovski skelet mamuta. Bilo je to jedinstveno otkriće, jer su naknadna istraživanja pokazala da se pre više od 500.000 godina, u teškoj kikindskog glini, zaostajući za ostatkom krda, zaglavila ženka, stara oko 64 godine.

Utvrđeno je da je to jedan od najočuvanijih skeleta mamuta u Evropi, sa skoro 90 odsto koštane mase. Kada je uginula, sa kožom i mesom mamutica je imala oko sedam tona. Bila je visoka oko 4,7 a duga oko sedam metara. Deset godina od pronalaska mamutica je dobila ime „Kika“, a muzej od tada redovno obeležva njen rođendan, pa je “Mamutfest” postao praznik u kojem najviše uživaju deca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)