“PRVA MAMOGRAFIJA“ U PONEDELJAK U ŽITIŠTU: Pokrajinska vlada nastaviće akciju ranog otkrivanja raka dojke

J. S.

10. 09. 2020. u 15:03

AKCIJA Pokrajinske vlade u Novom Sadu „Prva mamografija“ u okviru koje je za nepunu godinu u Vojvodini pregledano 3.395 žena, a kod 34 žene je, nažalost, potvrđen karcinom dojke, biće nastavljena u ponedeljak, 14.septembra na području banatske opštine Žitište - saopšteno je danas iz Pokrajinske vlade u Novom Sadu.

“ПРВА МАМОГРАФИЈА“ У ПОНЕДЕЉАК У ЖИТИШТУ: Покрајинска влада наставиће акцију раног откривања рака дојке

Foto: Pokrajinska vlada

Pregledi će,kao i prethodne godine,biti  organizovani uz podršku domova zdravlja,Kliničkog centra Vojvodine i Instituta za onkologiju Vojvodine.

Po rečima sekretara za zdravstvo prof. dr Zorana Gojkovića, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo pokrenuo je projekat „Prva mamografija“, čiji je cilj da se ženama, prvenstveno u manje naseljenim sredinama, besplatno snimanje pokretnim mamografom bude omogućeno bez uputa i zakazivanja. 

Na organizovan skrining mamografijom, koji se godinama sprovodi kod žena starosti od 50 do 69 godina, još uvek se vrlo malo njih odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom tek kada tumor uznapreduje, a ohrabrujući podatak je da je kroz projekat „Prva mamografija“ čak 75 odsto  žena prvi put bilo na ovakvom pregledu.

Profesor Gojković je naveo da, ako se tumor otkrije rano, stopa petogodišnjeg preživljavanja veća je od 95 procenata. Dodao je i da je zbog toga Pokrajinska vlada nabavila još jedan pokretni mamograf, kako bi što većem broju žena u Vojvodini bio omogućen ovaj preventivni pregled. Jer svaki tumor, otkriven na vreme, je izlečiv, a najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)