„VIDOVDANSKA LOZA“ U KRAGUJEVCU: Saborište umnih glava

V.Mitrić

06. 09. 2020. u 21:20

TRADICIONALNO naučno-kulturna svetkovina „Vidovdanska loza“, koju tradicionalno organizuje, na taj veliki srpski i pravoslavni praznik Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, koji nije održan 28. juna, zbog vandrednog stanja koje je bilo proglašeno u Kragujevcu, domaćinu ovogodišnjeg saborovanja, biće održana u nedelju, 13. septembra u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, rečeno nam je u Predsedništvu SKANU.

„ВИДОВДАНСКА ЛОЗА“ У КРАГУЈЕВЦУ: Сабориште умних глава

Foto: V.Mitrić

Akademik Dragan Damnjanović, predsedavajući SKANU, kaže da će, i ovaj skup biti po strogim pravilima, koja važe u uslovima pandemije korona virusa.U Kragujevcu će biti dodeljene nagrade i priznanja zaslužnim ličnostima za doprinos unapređenju nauke, tehnike, prosvete, umetnosti, duhovnosti brige o državi i ljudima.

Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika je jedinstveno udruženje stvaralaca iz naučno tehnoloških, bio medicinskih, poljoprivrednih, fizičko matematičkih oblasti, i svakako duhovnih, ali i umetničkih, istorijskih, društveno političkih i ekonomskih nauka, ekologije, marketinških umeća -kaže akademik Damnjanović.

Raniji dobitnici/Foto: V.Mitrić

 

- Stvaralaštvo i inovativni rad kojima SKANU nastoji da pokloni posebnu pažnju, predstavlja prvorazredni izazov za sve članove Akademije, jer živimo u vremenu u kojem je veoma zanemaren i marginalizovan ovaj potencijal našeg naroda. Zbog toga ćemo biti, i dalje, svojevrsno saborište svih kojima su nauka i inovacije životna preokupacija i nasušna potreba. Akademija će pomagati u predstavljanju i afirmaciji ovakvih stvaralaca i njihovih ostavrenja.

Predsednik Naučnog veća SKANU, akademik profesor dr Mirko Kerkez, znameniti hirurg, inače zamenik generalnog direktora Kliničkog centra Srbije, kaže da se, za svaku „Vidovdansku lozu“ vidi koliko je SKANU, istinski nalsednik one akademije koja je postojala u predratnoj Krljevini Srbiji i Jugoslaviji.

- Zdušno smo podržali, upravo, inicijativu lokalne vlasti u Ugljeviku, u Republici Srpskoj, da se podigne spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću Ujedinitelju, a naš akademik Dragoljub Drago Mirković, koji je uradio i poklonio monumentalni spomenik čuvenoj ruskoj bolničarki, Darji Aleksandrovoj na Gučevu, kod Loznice, pre nekoliko dana bio je jedan od nekoliko ljudi u Bijeljini, koji su, u središtu tog grada, u RS, postavili biste naših velikana Jovana Dučića, Nikole Tesle, Mihaila Pupina i Ive Andrića kaže akademik Kerkez, ističući da se SKANU, i na taj način, seća čuvenih svojih akademika između dva rata.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri