DŽAKOVI PLASTIKE: Među mnogobrojnim posetiocima Zavojskog jezera bilo i onih koji su ga čistili

V. Ć.

03. 09. 2020. u 16:11

ЏАКОВИ ПЛАСТИКЕ: Међу многобројним посетиоцима Завојског језера било и оних који су га чистили

Foto: Privatna arhiva

ZAVOJSKO jezero na Staroj planini ove godine vrvelo je od kupača i posetilaca iz cele Srbije.

Među njima je bilo dosta onih koji su osim uživanja:kupanja, sunčanja ili pecanja, svoje slobodno vreme iskoristili na najbolji mogući način, odnosno čistili ovu akumulaciju od plastike koju su bujice donele sa obala Visočice ili iz starooplaninskih sela iznad akumulacije koja počinje u Pakleštici.

Foto: Privatna arhiva

Bane Andonović, čiji su preci poreklom  iz Pakleštice, sa grupom svojih prijatelja iz Beograda i Pančeva, očistio je gotovo četiri kilometra  priobalja, od sela naniže prema Lukanji.

Nivo vode je porastao do maksimuma, pa je  ona pokupila mngo plastike koja je bila u priobalju. Očistili smo  nešto preko 4 kilometra i napunili preko 100 džakova . Otpad smo smestili u tri čampca i dovezli do obale - kaže Andonović.

Neposredno pre ove akcije identičan podruhvat organizovali su i kompanija Hernkel i Savez  klubova podvodnih aktivnosti Srbije. Oni su sa preko 30 ronilaca, čistili priobalje ali i dno jezera od  raznog otpada kome tu nije mesto. Pod okriljem akcije "Volim reku, a ti?", prikupili su preko 300 kilograma raznog otpada. Božana Ostojić , z pomenutog saveza kaže da je Zavojsko jezero samo jedna od četiri destinacije u Srbiji koje su ronioci čistili od plastike.

Zbog  epidemije korone, Stara planina i Zavojsko jezero ove godine  su lokacije na kojima se obreo veliki broj gostiju. povećanja broja  gostiju: jednodnevnih ili višednevnih posetilaca, samo po sebi doprinosi većem zagađenju. Istini za volju velike količine ovog otpada su još iz doba pre korone  i potiču iz samih sela. 

Foto: Privatna arhiva

Pirotsko JP "Komunalac" je još pre nekoliko godina u svim selima Parka prirode postavio kontejnere koji se sada , usled većeg broja posetilača čiste sakodnevno, ali se otpad ipak stvara, a neretko ostaje i iza pojedinih pecaroša, koji obično "zaborave" plastične flaše i kese, kao i plastične posude u kojima su bili mamci. Toliko pominjana akumulacija, nastala pre  tri decenije,  dugačka  je 18 kilometara, a najverća dubina je  90 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nebojša

03.09.2020. 17:00

U Srbiji postoji samo 1 nacin da se ovaj problem sa nevaspitanim, primitivnim i bahatim resi. Uvedite kazne za bacanje smeca 100.000 dinara a onda polovina ide onom ko prijavi i dostavi fotografiju sa lokacijom i vremenom i da se vidi lice i da se ono moze prepoznati ili pak video zapis. Verujte za 3 meseca sve ce biti cisto. Nikome na pamet nece pasti da baci smece a isto uvesti za vozace koji istresaju pepeljare na semaforima ili bacaju maramice i kese.