ZAŠTITA ZAVOJSKOG JEZERA: Prvi put od nastanka pre više od tri decenije, stiže plan

V. ĆIRIĆ

06. 08. 2020. u 07:21

PRVI put od nastanka, pre nešto više od 30 godina, Zavojsko jezero dobija planski dokument koji će, u saradnji sa republičkim vlastima, odrediti dalju sudbinu ovog staroplaninskog bisera i atraktivnog izletišta ne samo za Piroćance, već i za namernike iz čitave Srbije.

ЗАШТИТА ЗАВОЈСКОГ ЈЕЗЕРА: Први пут од настанка пре више од три деценије, стиже план

Foto V. Ćirić

Stručnjaci pirotskog Javnog preduzeća za izgradnju su već izradili predlog Plana generalne regulacije, ali je on u fazi takozvanog javnog uvida, pa treba sačekati da pristignu eventualni prigovori i predlozi zaiteresovanih građana, odnosno pravnih lica, organizacija...

Inače, pomenutim Planom je obuhvaćena zona zaštite na 500 metara od obala akumulacije dugačke čak 18 kilometara, kraj koje su minulih decenija "nikle" mnoge vikendice i kuće. U stalnom iščekivanju planskih dokumenata, ljudi su gradili kako su znali i umeli - mahom na vlastitim parcelama, koje su im ostale od predaka, ili su ih kupovali od naslednika.
Uz konstataciju da su Planom obuhvaćene katastarske opštine Zavoj, Pokrevenik, Mala i Velika Lukanja, Pakleštica, Bela, Gostuša i Koprivštica, odnosno čitav predeo zvani Srednji visok, glavni planer Slaviša Tošić dodaje da će pomenuti dokument omogućiti stvaranje prostornih uslova za održivi razvoj. Zaasnivaće se, kaže, na zaštiti, očuvanju i unapređenju prirodnih vrednostu u razvoju turizma, sporta i rekreacije, te integraciji ovog dela "Stare lepotice" u šire okruženje Parka prirode.

Slaviša Tošić, Foto V. Ćirić

Predviđeno je, tako, postojanje vikend-naselja - tamo gde se i sada nalaze - ali i tri lokacije za kampere, ispod postojećeg puta. Jedna od njih se zove "Buljarice", druga je kraj Belskog mosta, a treća kod sela Pakleštica, na terenu zvanom Padinje. U naseljima poput Skrivene, gde ima stotinak objekata koji su podignuti iznad puta, planeri su predvideli izgradnju kanalizacije, a u ostalim slučajevima, gde to jednostavno nije moguće, vlasnici će morati da sagrade vodonepropusne septičke jame, iz kojih fekalije neće završavati u zemlji.

- Predlogom Plana su određene i lokacije na kojima neće biti dozvoljena bilo kakva gradnja, jer se zaštita podiže na najviši mogući nivo - otkriva Tošić i dodaje da će na mestima koja su, ipak, predviđena za gradnju biti definisani strogi uslovi.
Mnogobrojni vlasnici kuća i vikendica, kojih je u priobalju Zavojskog jezera više od 200, u ovoj fazi podržavaju predloge planera koji su, očigledno, valjano sagledali realni život i objektivne okolnosti. Prigovori iz pojedinih seoskih mesnih zajednica se uglavnom odnose na razgraničenje atara...

KLIZIŠTE, PA BRANA I AKUMULACIJA

IZ akumulacije Zavojskog jezera se - u desetak kilometara udaljenom selu Berilovac, gde je izgrađana mašinska hala sa dva agregata od po 40 megavata, a voda se dovodi kroz tunel - proizvodi i struja. Akumulacija je pre tridesetak godina podignuta na mestu gde se, dok 1963. nije proradilo veliko klizište, nalazilo selo Zavoj.

Upravo ta tragedija je neimarima dala ideju da sredinom osamdesetih godina prošlog veka na reci Visočici podignu branu i naprave jednu od najvećih akumulacija u Srbiji. Radi se o objektu čija visina premašuje 90 metara, a jedna od glavnih funkcija joj je da zaustavi vodopoplavne talase bujičnih voda s jeseni i s proleća.

Shodno utvrđenoj dinamici, uvid u plan će biti završen do kraja godine, a zatim će biti prosleđen republičkim organima koji bi trebalo da daju saglasnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)