TEZGE PUNE ZDRAVLJA: Proizvođači organskog povrća predstavljaju svoju robu na novosadskoj Ribljoj pijaci

Z. GRUMIĆ

29. 08. 2020. u 19:43

UDRUŽENjE "Organski sad - Novi Sad" odlučilo je da, zbog pandemije, proizvode svojih članova promoviše na novosadskoj Ribljoj pijaci, umesto u Katoličkoj porti u centru grada, gde je manifestacija "Dani organskih farmi" priređivana poslednje tri godine u ovo doba.

ТЕЗГЕ ПУНЕ ЗДРАВЉА: Произвођачи органског поврћа представљају своју робу на новосадској Рибљој пијаци

Poljoprivredno gazdinstvo "Letić" na Čeneju / Foto N. Karlić

Na tezgama u pijačnoj "Organskoj ulici", ove i još sedam narednih subota će, organski paradajz, papriku, rotkvice i drugo povrće uzgajano u skladu sa strogim propisima o proizvodnji organske hrane, predstaviće ukupno 13 proizvođača iz Novog Sada i još nekoliko gradova u Vojvodini.

- Na ovaj način, u novonastalim uslovima, želimo da kupcima predstavimo nas i naše proizvode ali i da za ovaj posao kojim se bavimo zainteresujem nove, potencijalne proizvođače - kaže za "Novosti" Nada Letić, predsednica Udruženja koje trenutno okuplja 20 članova.

Udruženje "Organski sad - Novi Sad" nastalo je 2014. godine udruživanjem sedam proizvođača, u nameri da lakše plasiraju svoju robu kupcima, pogotovo onim većim trgovinskim lancima.

PODRŠKA

RADI podsticanja organske poljoprivredne proizvodnje, u gradskom budžetu je i ove godine obezbeđen ukupni iznos od pet miliona dinara.

- Tako organizovani možemo efikasnije da plasiramo našu robu ali i da dobijemo određenu podršku, odnosno subvencije, kako bismo unapredili ovu proizvodnju, koja je vrlo zahtevna - dodaje Nada Letić koja se, zajedno sa svojim suprugom Dejanom, već punu deceniju bavi organskom proizvodnjom, u okviru porodičnog gazdinstva na Čeneju.

Na dva hektara zemljišta, od čega je 3.500 kvadratnih metara pod plastenicima i staklenicima, Letići gaje paradajz, papriku, crvenu blitvu, krastavce, kelj lišćar, salate i mnoge druge povrtarske kulture, naravno bez primene herbicida, pesticida i drugih sredstava koja se u konvencionalnoj proizvodnji koriste za zaštitu bilja. Osim povrća, gaje pšenicu i voće a imaju i koke, koje hrane ostacima od organskog bilja a živinsko đubrište koriste za uzgoj biljaka i tako "zatvore krug".

PLASMAN ŠIROM SRBIJE

IAKO se iz godine u godinu broj proizvođača organskog povrća povećava, u Srbiji je potražnja znatno veća nego ponuda. - Naše proizvode otkupljuje sedam prodavnica u Beogradu i još nekoliko u Novom Sadu, a na pijaci prodajemo samo subotom. Uglavnom sve što proizvedemo prodamo - dodaje Nada Letić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije