OTPAD KRAJ VELIKE MORAVE JOŠ NIJE UKLONJEN: Policija godinu dana čuva 34 "opasna" bureta

J. ILIĆ

21. 08. 2020. u 12:56 >> 12:56

NAREDNOG meseca biće godinu dana otkako 34 metalna bureta, sa više stotina kilograma opasnog otpada, nisu uklonjena iz šume kraj obale Velike Morave u Lugavčini, nadomak Smedereva.

ОТПАД КРАЈ ВЕЛИКЕ МОРАВЕ ЈОШ НИЈЕ УКЛОЊЕН: Полиција годину дана чува 34 опасна бурета

Foto: N.Živanović

Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije uklonilo otpad uprkos obećanju s početka ove godine, a zbog bezbednosti, lokaciju i dalje danonoćno čuva policija.

Od 27. septembra prošle godine do danas, kraj puta do separacije šljunka na Velikoj Moravi, nekoliko kilometara od sela Lugavčina, stoji organski otpad koji sadrži opasne supstance u polutečnom i tečnom stanju. Tokom dana, burad čuva jedan pripadnik policije u dvanaestočasovnoj smeni, a noću po dvojica. I tako jedanaest meseci.

- Bio sam pre desetak dana, policajci su mi rekli da će uskoro biti odneto, ali još nije. Ne znam više ni kome da se obratim - kaže Branislav Davidović, vlasnik šume, koji je slučajno pronašao opasan otpad prošlog septembra.

Nedugo zatim, policija je utvrdila i ko je otpad ostavio ovde. Reč je o 30-godišnjem muškarcu M. P. iz okoline Jagodine protiv koga je podneta krivična prijava za nezakonito odlaganje opasnog otpada u redovnom postupku. Ispostavilo se da je burad ovde odbacio po nalogu neke druge osobe. Republička inspekcija naložila mu je da ga odmah ukloni o svom trošku, što on nije učinio. Postupak pred tužilaštvom još traje, saznajemo u Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu.

Ministarstvo pre šest meseci obećalo rešavanje problema u Lugavčini

Foto: N.Živanović

Nadležno da obezbedi prevoz i bezbedno odlaganje otpada, u skladu sa zakonskim propisima, jeste Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

NADLEŽNI BEZ ODGOVORA

"NOVOSTI" su zvaničnim putem uputile Ministarstvu za zaštitu životne sredine pitanje kada će opasan otpad biti odnet i zašto to do sada nije učinjeno. Odgovore još nismo dobili.

Krajem februara ove godine ovo ministarstvo je saopštilo da "u saradnji sa MUP i Tužilaštvom sprovodi aktivnosti na uklanjanju nezakonito odloženog opasnog otpada u skladu sa postojećim zakonskim procedurama". Mesec dana kasnije, u ovom Ministarstvu za naš list je rečeno da će opasan otpad "ubrzo biti odnet". Pet meseci od tada ništa se nije promenilo, a opravdanje se traži u dugotrajnim administrativnim procedurama i javnim nabavkama koje moraju da se sprovedu.

Nakon analize, ustanovljeno je da se u buradima nalazi organski otpad koji sadrži opasne supstance, fizičkih svojstava tečnih, viskoznih i paste.

Foto: N.Živanović

Vlasnik šume kaže da strahuje od korozije i obilnih padavina, koje mogu da dovedu do izlivanja opasnih materija u zemlju, pa tako i u Veliku Moravu udaljenu samo stotinak metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UČESTVUJU EKIPE IZ OSAM ZEMALJA: Na Zlatiboru počeo internacionalni dečiji fudbalski turnir