"OČEVINU ĆE BRANITI MAKAR I U STRAZBURU": Poštar iz Štrpca HAPŠEN jer neće deo mini-hidrocentrale na SVOJOJ ZEMLJI

D. ZEČEVIĆ

17. 08. 2020. u 11:19

KADA već fizički ne mogu da zaštitim svoju imovinu, nadam se da ću to učiniti sudskim putem.

ОЧЕВИНУ ЋЕ БРАНИТИ МАКАР И У СТРАЗБУРУ: Поштар из Штрпца ХАПШЕН јер неће део мини-хидроцентрале на СВОЈОЈ ЗЕМЉИ

Foto. D. Zečević

Jer, ona je lično moja i ne dam je po cenu života - kaže Stanko Cvetković (60), poštar iz Štrpca kojeg je Kosovska policija nedavno privodila jer nije dozvolio izvođaču radova da za mini-hidrocentralu na reci Kaluđerki postavi cevi preko njegovog poseda.

I, dok objašnjava da pomenuta reka delom protiče kroz njegovo imanje, odnosno voćnjak koji obuhvata pola hektara uglavnom pod malinama, Stanko kaže da je zbog pokušaja da spreči buldožer koji je počeo da kopa na imanju u policiji bio zadržan nekoliko sati.

- Dok sam ja saslušavan, izvođači radova za potrebe "Matkos grupe", čiji je vlasnik Albanac, počeli su da kopaju na mom imanju, ali je izašla moja supruga sa ćerkicom od 14 leta i zahtevala da vidi dozvolu. Naravno, nisu je imali, pa su obustavili posao, najavivši da će se vratiti, ali smo mi odlučni u tome da ne pokleknemo - uporan je Stanko, napominjući da je započeo sudski proces u cilju zaštite svoje imovine, pa tokom postupka niko ne bi smeo da ga uznemirava.

Kaže da su i policajci u Štrpcu pokušali da ga obrlate tvrdnjom da investitor, navodno, poseduje dozvolu...

- Ovo što nam rade je nečuveno, ali smo odlučni da isteramo pravdu, ako treba i u Strazburu - kaže Elizabeta Cvetković, majka četvoro dece od kojih najstariji sin ima 28 godina, uverena u to da se zakon krši na svim nivoima, od opštinskih struktura, do Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Foto. D. Zečević

A, tvrdnje Cvetkovića o ugrožavanju čitavog Nacionalnog parka na Šar-planini profesor biologije u penziji Dobrivoje Stevanović potkrepljuje podatkom da se sa reke Kaluđerke gotovo čitavo Štrpce snabdeva vodom tokom sušnog perioda. Istovremeno, nadležnima skreće pažnju i na to da je na delu ekocit, odnosno uništavanje ekološki čiste sredine.

PODRŠKA KOMŠIJA

- ROĐEN sam i živim u Štrpcu, gde sam osnovao porodicu i gde mi se nalazi sve što imam. Pored pomenute parcele od oko pola hektara kroz koju protiče reka, posedujem još ukupno oko pet hektara - nabraja Stanko koji kaže da ima prećutnu podršku gotovo svih meštana, ali da ga javno štiti njih pedesetak, onih koji se ne plaše reakcije vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

UNIVERZITETSKI KLINIČKI CENTAR KRAGUJEVAC:Ukinuta zabrana poseta pacijentima