U IZOLACIJI ČITAV ŽIVOT: Retki pastiri na Staroj i Suvoj planini odavno su zaštićeni od virusa

V. ĆIRIĆ

10. 08. 2020. u 08:49

AKO je neko zaštićen od virusa koji hara Zemljinom kuglom, onda su to staroplaninski pastiri, kojih je iz godine u godinu sve manje, a - ne samo da nemaju bilo kakve "socijalne kontakte", već se često dešava da u okolini svojih imanja mesecima niti koga vide, niti koga sretnu, osim svog stada i pasa čuvara koji obigravaju oko ovaca ili koza.

У ИЗОЛАЦИЈИ ЧИТАВ ЖИВОТ: Ретки пастири на Старој и Сувој планини одавно су заштићени од вируса

Foto V. Ćirić

Ispostavilo se, tako, da je prokletstvo ovog mukotrpanog posla sada neviđena prednost. Ima, istina, i onih koji su danju kod marve, a sa prvim mrakom se vraćaju u selo. Nažalost, dok stignu do svaojih najbližih, uglavnom životnih saputnika, ne viđaju, niti sretnu bilo koga drugog...

Vuci i zmije

PASTIRI kažu da im je najteže tokom novembra i decembra, kada nigde nema nikoga, osim što vuci kidišu na stada. Na delovoma planine koji nisu "pokriveni" signalom mobilne telefonije, tada je nemoguće pozvati pomoć, pa je čuvar stoke prepušten sam sebi.

Tokom leta, glavna opasnost su zmije...

A, na planini su sve vreme sami. Obezbede dovoljne količine brašna i bakalske robe, baterije za tranzistor, poneki lek za "ne daj bože" i ćute, a tokom zime mogu da vide eventualno ponekog lovca ili drvoseču. Poslednjih godina su počeli da se pojavljuju manji solarni paneli, pa su ih neki montirali da bi mogli da gledaju televizijski program ili napune baterije mobilnih telefona koji su im jedina veza sa rođacima u gradu ili u nekom od obližnjih sela.

Foto V. Ćirić

Nakupci po jagnjad dolaze uoči Uskrsa ili Prvog maja, a onda nastupi dugo leto tokom kojeg se na planini može videti i neki slučajni prolaznik ili planinar. I, to je sve - svedoče Veljkovići iz Šljivovika, te Stojanovići, Jotići, Jovanovići i Stefanovići koji u ataru nekadašnjeg sela Zavoj i Pokrevenika čuvaju po pedesetak ovaca. Među njima je Bogdan Vučić koji se još bavi ovčarstvom, iako je napunio 85 leta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a