POSLE DESET GODINA UREĐENO SRPSKO GROBLJE: Celu deceniju bilo zapušteno i sraslo u korov

D.Zečević

30. 07. 2020. u 16:56

U ORGANIZACIJI Privremenog organa za Đakovicu, posle deset godina očišćeno je i uređeno pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u ovoj opštini, koje je godinama bilo zapušteno i sraslo u korov i nisko rastinje.

ПОСЛЕ ДЕСЕТ ГОДИНА УРЕЂЕНО СРПСКО ГРОБЉЕ: Целу деценију било запуштено и срасло у коров

Foto: D. Zečević

Kako se navodi u saopštenju Privremenog organa opštine Đakovica, akciju čišćenja i uređenja groblja u Petrvcu podržala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Bilo je izuzetno naporno očisiti i urediti ovo groblje, tim pre jer duže od deset godina nije održavano na bilo koji način, pa smo mu uz velike poteškoće i prišli zajedno sa angažovanim radnicima.

- Očekujemo da ćemo uskoro biti u mogućnosti da raseljenim Srbima iz ovog i okolnih sela omogućimo da posjete očišćeno groblje, uz prethodno garancije za njihovu bezbednost koje  očekujemo od međunarodnih subjekata u pokrajini - navode iz Privremenog organa opštine Đakovice iz kojeg podsećaju da su  početkom godine, takođe u saradnji sa Kancelarijom za KiM očistili đakovičko gradsko groblje u naselju Piskoti.

Inače, u Đakovici je do juna 1999. živelo oko 12.000 Srba, koji su nakon NATO agresije proterani sa ognjišta, a preostale tri monahinje u manastiru u centru grada čuvaju pripadnici kosovske policije.

Foto: D. Zečević

U ovom gradu, kako podsećaju iz Privremenog organa, uništena je i većina spomenika na pravoslavnim grobljima, sravnjena je sa zemljom crkva Sv. Kneza Lazara u Piskotima, a u martovskom pogromu 2004. zapaljena je i crkva Uspenja Presvete Bogorodice, koja je u međuvremenu obnovljena i preimenovana u manastir.

Foto: D. Zečević

ZABRANjENE I POSETE

Iz Privremenog organa opštine Đakovica opominju da se raseljenim đakovičkim Srbima već nekoliko godina ne dozvoljava organizovani obilazak grobalja i manastira, čak ni na praznike kao što su Zadušnice.

                                                      

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati