IZGRADNJA TOPLANE NA BIOMASU: Prijaće grejanje i džepu i zdravlju

S. M. JOVANOVIĆ

15. 07. 2020. u 08:41

IZGRADNjOM toplane na drvnu sečku, za koju su pripremni radovi već započeti, Kladovo će dobiti energetski efikasniji, ekološki prihvatljivi i ekonomski povoljniji sistem daljinskog grejanja.

ИЗГРАДЊА ТОПЛАНЕ НА БИОМАСУ: Пријаће грејање и џепу и здрављу

Foto S. M. Jovanović

Projekat vredan 498 miliona dinara finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, investitor je lokalna samouprava u Kladovu, a radove izvodi beogradski "Termomont" - u konzorcijumu sa još desetak firmi, među kojima je i jedna ovdašnja, "Đerdap usluge".

- Novo postrojenje bi, zajedno sa novim toplovodom od toplane "Pemci 1" do toplane "Centar", ako sve bude teklo onako kako je i planirano, trebalo da bude završeno naredne godine. Na njega će tada biti priključena i srednja škola, što će, s obzirom na to da ova ustanova samo za kupovinu lož-ulja sada troši pet miliona godišnje, bitno smanjiti troškove grejanja. Inače, nova toplana na biomasu će, osim očekivanog smanjenja emisije ugljen-dioksida, uticati i na poboljšanje ukupne energetske efikasnosti - kaže predsednik Opštine u Kladovu Saša Nikolić.

Dotad, u ovdašnjem naselju Pemci se, na površini od 575 kvadratnih metara, uveliko obavljaju građevinski radovi po čijem će završetku na red doći montaža nove opreme - prvenstveno kotlova i akumulatora toplote. Kao gorivo, dve kotlarnice snage od po tri megavata će koristiti drvnu sečku što će se, osim na smanjenje troškova proizvodnje energije, svakako odraziti i na poboljšanje kvaliteta vazduha u Kladovu.

- Isprva će ovo biti dodatna alternativa, a u perspektivi je realno da ovaj način grejanja preraste u glavno opredeljenje lokalne samouprave i to ne samo za javne objekte, već i stambene zgrade - najavljuje Nikolić.

Kladovska lokalna samouprava, inače, trenutno priprema konkursnu dokumentaciju uoči raspisivanja javne nabavke za izgradnju toplovoda koji će novu toplanu "Pemci 1" povezati sa postojećim toplanama "Pemci" i "Centar". Kompletan posao bi trebalo da bude završen do kraja naredne godine, kada će nova toplana - tvrde nadležni - početi sa radom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)