PLANIRANO PO NOVIM ROKOVIMA

S. KOSTIĆ

14. 07. 2020. u 09:30 >> 02:29

U opštini Ruma obazrivo i štedljivo ulažu u buduće radove, zbog povratka virusa korona

ПЛАНИРАНО ПО НОВИМ РОКОВИМА

Foto S.Kostić

LOKALNA samouprava Rume obazrivo planira buduće radove, iako su sačinjeni lista prioriteta i okvirni plan za trošenje budžetskih sredstava u ovoj situaciji, koja je nepredvidiva zbog virusa korona. Slađan Mančić, predsednik ove opštine, ponadao se da je ova sremska komuna izašla iz epidemije, ali, nažalost, sada se opet sa tim problemom susreću i Rumljani i privreda.

- Uz određenu dozu obazrivosti i štednje ulazimo u sve te planove. Ostala su nam još tri-četiri veća projekta, a jedan od njih je Dom vojske, vrednosti oko 30 miliona, što je, recimo, vrednost nabavke besplatnih udžbenika, ali udžbenici ne mogu da čekaju i zato je ta javna nabavka prva raspisana. Drugi značajniji projekat je izgradnja pešačko-biciklističke staze između Putinaca i Donjih Petrovaca, čija cena je procenjena na 20 miliona dinara.

Kako tvrdi, trećiprojekat je izgradnja gasovoda za privredu prema Vognju, za šta će biti potrebno 22 miliona dinara. Mančić kaže i da se neki projekti već rade, poput izgradnje kotlarnice "Solidarnost".

- Pušten je tender od 50 miliona za održavanje puteva, i tu smo utrošili već 12 miliona dinara. Sve plaćamo na vreme, ali imamo dozu opreznosti i planiramo kada ćemo koju javnu nabavku da pustimo. Ubeđen sam da će procedura odabira ponuđača biti završena za Dom vojske u trećem ili početkom četvrtog kvartala, ali od vremenskih uslova zavisiće dalji tok izvođenja radova. Mislim da ćemo zbog cele situacije i na tekućim projektima možda morati da produžimo rokove, ali da će biti završeno sve što je planirano - kaže Mančić.

NABAVKA UDžBENIKA

Lokalna samouprava raspisala je javnu nabavku udžbenika za svu decu osnovnih škola na teritoriji opštine. U ovom momentu ima 3.644 đaka u osnovnim školama od prvog do osmog razreda, a procenjena vrednost nabavke je 33,5 miliona dinara sa PDV-om.

- Mi ćemo obezbediti udžbenike za 3.029 učenika, a za 615 učenika obezbeđuje Ministarstvo prosvete po raznim osnovama, kao što je to radilo i u prethodnom periodu - kaže Mančić.

Radovi na rekonstrukciji Ulice 15. maj u Rumi, koji su počeli pre mesec dana, stigli su do raskrsnice sa Pavlovačkom ulicom, a kraju se privode podzemni radovi na instalacijama. Vrednost projekta je 320 miliona dinara, a obnova se odvija i brže nego što je planirano, ocenio je prvi čovek Opštine.

- Mislim da je sledeća faza postavljanje ivičnjaka na trotoarima. Vrlo brzo ulica će dobiti konturu, s obzirom na to da tamo nemamo komplikovanu gradnju u smislu parkinga, zelenih površina... - kaže Mančić.

Opština Ruma je raspisala i javnu nabavku za izgradnju rezervoara za skladištenje pitke vode na izvorištu "Borkovac", a taj posao će Pokrajina podržati sa čak 12,5 miliona dinara, dok će lokalna samouprava obezbediti sredstva za PDV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri