ORIJENTIRING: Sport za ceo život

Z. GLIGORIJEVIĆ

13. 05. 2024. u 13:35

NA otvorenom međunarodnom trodnevnom orijentiring takmičenju „Metropole Jugoistočne Evrope” i 43. Memorijalu „Čika Duško Jovanović”, održanom u Beogradu i Beloj Reci kod Despotovca, nadmetalo se 200 takmičara iz 15 klubova iz Srbije, 50 takmičara iz 10 klubova iz Bugarske, Austrije, Slovenije, Makedonije, Rusije i sa Kipra.

ОРИЈЕНТИРИНГ: Спорт за цео живот

Foto:PSK "Pobeda"

Robin Nikolić, članica kluba „Pobeda“ iz Beograda, pobednica je u disciplini sprint distanca na karti, u ženskoj elitnoj 21E kategoriji, dok je u muškoj elitnoj 21E kategoriji najbolji bio Konstantin Serebruanitski iz Rusije. Zlatnu medalju na Prvenstvu Srbije u orijentiringu za 2024. godinu, održanom u Beloj Reci, u ženskoj elitnoj 21E kategoriji je Robin Nikolić, a u muškoj elitnoj 21E kategoriji Dušan Marković, član istog kluba. Ukupni pobednici 43. Memorijala „Čika Duško Jovanović“ u ženskoj elitnoj 21E kategoriji su Robin Nikolić i Konstantin Serebruanitski, u muškoj elitnoj 21E kategoriji.

-Održavanje ovakvih manifestacija podstiče razvoj mladih, psihološki, socijalni, kulturno profesionalni, okuplja i održava porodice, zajedničkim odlaskom i učešćem na takmičenjima, podstiče i održava veze sa klubovima i pojedincima iz inostranstva – rekla je za „Novosti“ predsednica komisije za orijentiring Planinarsko-sportskog kluba „Pobeda“ iz Beograda Snežana Todosić.

Stanka Kičukova (66) iz Sofije, dugogodišnji trener, koja se orijentiringom bavi 53 godine i koja je iz Bugarske došla sa 16 takmičara, rekla je da je teren u Beloj Reci veoma interesantan, da je priroda prelepa i da su staze bile odlične. Drago joj je što je došla, jer u Bugarskoj nema takvih terena. Kičukova često dolazi i u Beograd, gde je organizovala nekoliko kampova.

-Orijentiring je sport za ceo život. On privlači one koji umeju da čitaju analognu mapu i da na tradicionalna način, bez navigacije, tumače ono što vide na terenu, kao i ljubitelje prirode. Orijentiringom se bavim 42 godine i bio sam dugogodišnji reprezentativac SFRJ, Savezne Republike Jugoslavije, Srbiju i Crnu Goru i Srbiju – ponosan je Slobodan Radovanović iz Smederevske Palanke.

Njegovim stopama išao je sin Danilo, a sada i unuci Melanija, Talija i Adrijan, koji su učestvovali u dečijoj trci. Slobodan je prvu dečiju trku organizovao na Kopaoniku 2003. godine, kada je Danilo imao 5 godina, kao Melanija ima danas.

Da je orijentiring porodični sport potvrđuje i Čeda Paunović, koji je došao sa sinom Ognjenom (5,5). Čeda se orijentiringom bavi od treće godine i u Planinarsko-sportskom klubu „Pobeda“ učestvuje u svim akcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)