PET DECENIJA "PESNIČKE ŠTAFETE": Jubilarna smotra stihova od 8. aprila

B. G.

07. 04. 2024. u 09:00

TRADICIONALNA manifestacija za decu i mlade “Pesnička štafeta” 50-ti put počinje u ponedeljak, 8. aprila, u organizaciji Biblioteke u Zrenjaninu.

ПЕТ ДЕЦЕНИЈА ПЕСНИЧКЕ ШТАФЕТЕ: Јубиларна смотра стихова од 8. априла

foto: Biblioteka Zrenjanin

Pedeset svećica na rođendanskoj torti, osim brojnih učenika osnovnih škola iz Zrenjanina i okoline, duvaće i književnik Uroš Petrović, koji će predvoditi pesnički karavan do 19. aprila, a završna svečanost održaće se 24. aprila u Kulturnom centru u Zrenjaninu.

Uroš Petrović i bibliotekari zrenjaninske biblioteke obići će 60 škola u Banatu i Bačkoj, družiti se sa osnovcima koji će predstaviti svoje talente, ali i učestvovati u takmičarskom delu programa, sa svojim pesmama koje su povodom manifestacije napisali.

Pesnička štafeta svoj nadahnuti let otpočela je 1975. godine, a ova i naredna biće u znaku jubileja, uz bratsko priključenje škola iz Segedina i Temišvara u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku.

Pesnička štafeta u Zrenjaninu, svake godine u proteklih 49, okupljala je u proseku oko deset hiljada učesnika, dece, prosvetnih radnika, bibliotekara, roditelja, zaposlenih u kulturi, što daje impozatnu brojku od skoro pola miliona učesnika i brojnih generacija, koje su dale svoj trajni doprinos razvoju ove manifestacije, ali i kulture uopšte i od nje načinili jedinstveno kulturno nasleđe.

DESANKA, RŠUM, DOBRICA, ZUBAC

Najeminentniji stvaraoci od 1975. godine u Pesničkoj štafeti bili su Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Moša Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac i mnogi drugi.

 

Na jubilarnoj Štafeti biće predstavljena i antologija Pedesetica, koju je priredio Uroš Petrović, a koju čine izabrane pesme dosadašnjih gostujućih književnika koji su vodili manifestaciju, uz ilustracije Mladena Anđelkovića.






 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)