NAJHUMANIJA OPŠTINA U SRBIJI : Obeležen čitav vek postojanja Crvenog krsta u Bačkoj Palanci

S. BAJIĆ

28. 03. 2024. u 12:16

POSEBAN jubilej, čitav vek od osnivanja Crvenog krsta u Bačkoj Palanci, obeležen je Svečanom akademijom, na kojoj je uz šetnju po istoriji i predočavanjem vrhunskih rezultata, promovisana i monografija o zaslužnoj i čuvenoj organizaciji iz pera Leonarda Nemeta, bačkopalanačkog hroničara.

НАЈХУМАНИЈА ОПШТИНА У СРБИЈИ : Обележен читав век постојања Црвеног крста у Бачкој Паланци

Opština Bačka Palanka

Bačka Palanka je 17 godina zaredom proglašavana za najhumaniju opštinu u Srbiji, jer je od 2006. do 2023. godine, na teritoriji te opštine, prikupljeno 35.728 jedinica, odnosno, čak 18.219 litara krvi.

Branislav Šušnica, predsednik opštine, velikom broju zvanica i žitelja tog mesta je istakao da je 100 godina predanog služenja plemenitom cilju, pružanja pomoći onima kojima je to najpotrebnije, izuzetan jubilej.

- Ceo vek Crveni krst i veliki broj stanovnika Bačke Palanke, su stub podrške i izvor nade za mnoge ljude. Zato je naš jubilej prilika da se setimo svih plemenitih sugrađana koji su u prošlosti predano radili kako bi Crveni krst bio ono što jeste danas. Obaveza da pružamo podršku humanim davaocima, koji čine njegove temelje i podsticaj da sa istim entuzijazmom i u sledećih 100 godina budemo posvećeni uzvišenom cilju pružanja pomoći ugroženima– rekao je Šušnica.

U armiji plemenitih, skromnih i tihih heroja, ističu se Boro Šipka koji je krv dao neverovatnih 165 puta i Milan Tošić, sa 162 davanja. Novka Žutković spasila je 76, a Mirjana Sekulić 63 života. Danas su najistaknutiji davaoci Dragoljub Dimitrijević koji je najdragoceniju tečnost dao 139 puta, Toša Pejčić, 135 puta, Milena Đekić 36 puta...

- Činjenica da na teritoriji naše opštine danas ima 2.347 davalaca krvi, i da je među njima čak 448 žena, daje jasno objašenje zbog čega smo 17 puta zaredom proglašeni najhumanijom opštinom. U prethodnih 10 godina, opština je sa 81 milion dinara podržala lokalnu organizaciju Crvenog krsta, a ove godine, ta podrška iznosi 11 miliona dinara. Nema nikakve sumnje da će im opština biti snažna i pouzdana podrška i u budućnosti. Nema ničeg uzvišenijeg od porške onima koji sav svoj rad posvećuju spasavanju ljudskih života – zaključio je Šušnica.

 Brojna priznanja

PRVI operativac bačkopalanačnog Crvenog krsta, Branislav Šobot, sekretar, istakao je da je taj organizacija potvrdila kontinuitet i kvalitet, o čemu svedoči čitav niz prizanja, posebno 20 nagrada srodnih ustanova i dve Oktobarske nagrade, 1967. i 2009. godine.

Među zvanicama Svečanoj akademiji prisustvovai su Ljubomir Miladinović, predsednik Crvenog krsta Srbije, Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalna pitanja, Dejan Ukropina i dr Milan Žarković, predsednici Crvenog krsta Vojvodine i Bačke Palanke...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!