VRŠAC DRASTIČNO SMANJIO POTROŠNJU ENERGIJE: Dobri rezultati na Svetski dan energetske efikasnosti

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

05. 03. 2024. u 14:20

NA Svetski dan energetske efikasnosti, koji se od 1998. godine obeležava svakog 5. marta, član Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Slobodan Jovanov govorio je o rezultatima koje je Grad Vršac do sada ostvario na tom polju, a najavio je i neke nove investicije.

ВРШАЦ ДРАСТИЧНО СМАЊИО ПОТРОШЊУ ЕНЕРГИЈЕ: Добри резултати на Светски дан енергетске ефикасности

Foto: JKP Drugi oktobar

Već tri godine lokalna samouprava, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, sprovodi projekat Energetske sanacije domaćinstava, za koji su zajedno izdvojili 26 miliona dinara.

-Do sada je na taj način energetski efikasnije postalo 130 domaćinstava, a u toku je sanacija još njih 60. Interesovanje građana za ovaj program, koji će biti otvoren do 2027. godine, zaista je veliko. Zato ćemo nastojati da svake godine izdvojimo još više sredstava iz svog budžeta, kako bismo obuhvatili što veći broj domaćinstava – rekao je Jovanov.

S druge strane, nova javna rasveta, koja je pre četiri godine potpuno zamenjena LED sijalicama, drastično je smanjila godišnju potrošnju električne energije. U proseku, računi su smanjeni za čak 70 odsto.

-U pripremi je i novi projekat, koji podrazumeva gradnju toplotnih pumpi na prečistaču otpadnih voda, koje će energijom snabdevati gradske toplane. Taj projekat ćemo takođe realizovati sa Ministarstvom energetike i rudarstva. Očekuje se da će ušteda energije biti čak 50 odsto. Ujedno, potrošačima će biti obezbeđeno i stabilno snabdevanje – istakao je Jovanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave