BUDUĆE INŽENJERKE ELEKTRONIKE IZ NIŠA DIGITALIZACIJOM ČUVAJU KULTURNO NASLEĐE Baština u 3D modelu

J. Ć.

29. 02. 2024. u 05:00

APSOLVENTKINjE Elektronskog fakulteta u Nišu - Aleksandra Stojković, Aleksandra Dinković i Ana Janaćković - u 3D napravile su modele srpskih crkava, manastira, spomenika i ostalih važnih objekata, pa ih posebnim softverima prenose u digitalni format i čuvaju od zaborava.

БУДУЋЕ ИНЖЕЊЕРКЕ ЕЛЕКТРОНИКЕ ИЗ НИША ДИГИТАЛИЗАЦИЈОМ ЧУВАЈУ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ   Баштина у 3Д моделу

foto: Aleksandra Stojković

 Sa izradom 3D modela spomenika počele su pre dve godine kada su se prvi put susrele sa tom tehnikom, a cilj im je, kako kažu, da digitalizacijom kultnog nasleđa promovišu blago naše zemlje, ali i da motivišu ljude da što češće posećuju muzeje.

- Pre dve godine prvi put srele smo se sa ovom tehnikom i shvatile da se digitalizacija uvukla u mnoge discipline, pa i u oblast zaštite kulturnog nasleđa. Postoji velika zajednica arhitekata, arheologa, antropologa i zaljubljenika u baštinu bilo koje vrste, koji je neumorno pretvaraju u elektronsku formu i tako dodatno promovišu. Mi smo, uz pomoć Miljane Bogdanović, započele misiju očuvanja i zaštite kulturne baštine od uticaja vremena i apatije. Ali, kao inženjerke elektronike, sa tehničkim znanjima iz domena računarske grafike, želimo i više: da kroz digitalne sadržaje probudimo angažovanje i znatiželju kod ljudi, jer će trag naše kulture i napretka ostati pouzdano sačuvan - kaže Aleksandra Stojković, koja se za ovu oblast zainteresovala kroz fakultetski projekat "Srbija 3D", pa je sa koleginicama odlučila da se oproba i u modelovanju.

A, taj proces - nazvan poligonalna geometrija - sličan je pravljenju kućica od plastelina, ali sa preciznošću lego kockica, na primer. Druga tehnika, koju polako uvode, jeste fotogrametrija, odnosno pretvaranja 2D slika u 3D model, uz pomoć složenih matematičkih algoritama i skupu opremu, ali uz još verodostojnije rezultate.

Obe Aleksandre i njihova koleginica Ana, inače, rade zasebno, ali na pojedinim projektima čine tim. Trenutno je u procesu digitalizacija pirotskog Muzeja Ponišavlja, a prototip aplikacije - prošlog jula - mlade nade iz Niša predstavile su i na Politehničkom univerzitetu u Ankoni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)