"SKENIRAJU" I SUBOTICU: "Arheološka mapa severa Bačke" dosad skrenula pažnju na čak 700 novih nalazišta

J. L.

24. 02. 2024. u 16:00

MEĐUOPŠTINSKI zavod za zaštitu spomenika iz Subotice, koš pre sedam godina, započeo je projekat "Arheološka mapa severa Bačke" i stručnjaci su dosad identifikovali lokalitete u Kanjiži, Senti, Adi, Malom Iđošu i Bačkoj Topoli, a pronađeno je i više od 700 novih nalazišta. Ove godine, istraživanja započinju i u Subotici...

СКЕНИРАЈУ И СУБОТИЦУ: Археолошка мапа севера Бачке досад скренула пажњу на чак 700 нових налазишта

foto: Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika Subotica

- U Kanjiži imamo 214 lokaliteta, u Bačkoj Topoli 197, a u Malom Iđošu, pored nalazišta Templomrom, u okviru ovog projekta detektovano je bezmalo 90 ostataka naselja iz perioda praistorije, odnosno neolita i bronzanog doba, ali i antike, i iz srednjeg veka - kaže dr Neda Mirković Marić, arheolog-konzervator i savetnik pomenutog Međuopštinskog zavoda. - Većina svedočanstava o naseljima iz raznih perioda nalazi se na obalama reka, a tu spadaju i nekadašnji vodotokovi od kojih se danas može videti još samo udubljena trasa u reljefu. Najstariji lokaliteti u Subotici nalaze se u okolini Ludoškog jezera, a tu su još "Budžak" na Ludošu i "Biserna obalu" u Nosi, gde su još ranije otkriveni delovi naselja od pre 9.000 godina.

Mapiranje nalazišta - osim proveravanja stanja lokaliteta i intervenisanja u slučaju velike ugroženosti - olakšava i planiranje radova, jer investitori, pre početka gradnje, tačno znaju gde se šta nalazi, a 2022. donet je Zakon o kulturnom nasleđu, po kojem arheološka nalazišta uživaju pravo trajne prethodne zaštite.

A, pre rada na terenu, arheolozi pregledaju digitalizovane topografske karte, analiziraju istorijske mape i registruju toponima, a potom na red dolaze geološka dokumenta, jer i sastav tla, kažu, ukazuje na moguća nalazišta. Primera radi, neolitska naselja nisu građena na najplodnijem zemljištu, ali su ipak bila dovoljno blizu. Opet, drevni stočarski narodi koncentrisali su se na slanom zemljištu, te nedaleko od vode, prvenstveno zbog potreba životinja koje su gajili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)