VLASOTINČANI ŠTEDE ENERGIJU: Energetska sanacija porodičnih kuća i stanova

Игор Митић
Igor Mitić

20. 02. 2024. u 10:29

VLASOTINCE je podelilo ugovore za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova građanima i izvođačima radova. Na osnovu javnog konkursa ovu mogućnost dobile su 82 porodice.

ВЛАСОТИНЧАНИ ШТЕДЕ ЕНЕРГИЈУ: Енергетска санација породичних кућа и станова

foto: I.Mitić

Konkurs je raspisan prošle, a trajao je do kraja januara ove godine. Uz podršku lokalne samouprave i nadležnog ministarstva novu spoljnu stolariju dobiće 66 objekata. Devet prijava odnose se na zamenu kotlova za grejanje, a nešto je manji broj onih vezanih za ugradnju solarnih kotlova i panela.

- Vlasotince je bila među prvim lokalnim samoupravama koja je 2021. godine, kada je država pokrenula ovu akciju, počela realizaciju programa unapređenja energetske efikasnosti kuća i stanova. Od tada smo sa Ministarstvom rudarstva i energetike za ove namene opredelili više od 90 miliona dinara – ističe Bratislav Petrović, predsednik Privremenog organa.

Ove godine subvencije su se, u zavisnosti od mere za koju se konkurisalo, kretale od 50 do 65 odsto vrednosti investicije, a što se preduzeća tiče, za 10 mera predviđenih konkursom, kriterijume za izvođenje radova ispunile su 22 firme.

S obzirom na to da je konkurs produžen do kraja januara ove godine, Vlasotince ima u proceduri još oko 50 prijava koje će, ako ispune preduslove, takođe biti odobrene.

- Izbor mera je širok tako da je svako ko je planirao da nešto uradi povodom energetske sanacije svog objekta, mogao da pronađe ono što mu je prioritet – zaključio je Vladimir Kocić, rukovodilac ovog programa i član Privremenog organa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja