PROTIVGRADNA ZAŠTITA U ĆUPRIJI DELI SUDBINU OPŠTE NEBRIGE O OVOJ OBLASTI Niko neće u strelce

Z. GLIGORIJEVIĆ

08. 02. 2024. u 05:00

ZBOG grada koji je 2010. u Ćupriji prouzrokovao štetu od 10 miliona dinara, napravljene su tri nove protivgradne stanice, što je omogućilo odbranu kompletne teritorije opštine, pa je ovdašnja lokalna samouprava - tri godine kasnije - mogla da se pohvali jednom od najbolje organizovanih odbrana od ove nepogode u čitavoj Srbiji.

ПРОТИВГРАДНА ЗАШТИТА У ЋУПРИЈИ ДЕЛИ СУДБИНУ ОПШТЕ НЕБРИГЕ О ОВОЈ ОБЛАСТИ   Нико неће у стрелце

Foto:Z.Gligorijević

Međutim, Opština je prestala da svakom strelcu mesečno isplaćuje po 6.000 dinara i obezbeđuje između 60 io 80 litara goriva po stanici, protivgradni punktovi u selu Virine i na Vezirovom brdu ostale su bez strelaca. One ni danas nisu u funkciji, pa je taj deo Ćuprije, faktički, nebranjen...

Na ostatku teritorije, dejstvuje se iz 10 protivgradnih stanica, a ovog posla više niko neće da se lati, jer je nadoknada za njihov rad neadekvatna.

- Dve decenije od države smo dobijali po 4.000, a sada je taj iznos povećan za samo 500 dinara. Tačno je da nam se za period od 15. aprila do 15. oktobra, kada smo angažovani, upisuje radni staž od šest meseci, ali nam se penziono računa samo dva meseca. Posao strelca nisam napustio samo zbog toga što nema ko da me odmeni, a stalo mi je da se zaštiti ovo malo imanja koje se obrađuje - kaže Rajko Plašintović (70) iz Bigrenice kod Ćuprije, koji je strelac od 2012, kada je otvorena druga protivgradna stanica u njegovom selu.

Kaže, pretprošle godine raketa mu je eksplodirala u lanseru, čiji delovi su se razleteli na sve strane, a on nije povređen samo zahvaljujući okolnosti da se tada nalazio u komandnoj kućici. I, uprkos nemilom događaju, uspeo je da spase Virine od grada. Sličan podvig zabeležio je i lane, kada je uspeo da zaštiti svoje selo, jer dve rakete sa susedne protivgradne stanice nisu mogle da se aktiviraju...

- Ovaj posao je vema odgovoran, angažovani smo danonoćno i, u sezoni, ne smemo da se se udaljavamo dalje od osam kilometara od protivgradne stanice. Nekada na teren moramo da izlazimo i po tri puta dnevno, a gorivo nam niko ne plaća. S obzirom da rakete često postavljamo i po kiši, a obavezni smo i da redovno održavamo prostor oko stanice, pravedno bi bilo da strelci imaju bar minimalni lični dohodak - zaključuje Plašintović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)