U VALJEVSKOM NARODNOM MUZEJU OTVORENA PRVA IZLOŽBA ZA SLEPE I SLABOVIDE: Dodiruju baštinu

B. PUZOVIĆ

11. 01. 2024. u 07:54

PRVU izložbu u valjevskom Narodnom muzeju, namenjenu slepim i slabovidim osobama - "Dodirnimo nasleđe" - prati audio-vodič, a napisi, objašnjenja i brošure štampani su i na Brajevom pismu.

У ВАЉЕВСКОМ НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ОТВОРЕНА ПРВА ИЗЛОЖБА ЗА СЛЕПЕ И СЛАБОВИДЕ: Додирују баштину

FOTO: Privatna arhiva

Postavku je, u okviru projekta "Pristupačnost stalne postavke slepim i slabovidim osobama", finansiralo Ministarstvo kulture, a prikazana je kultura stanovanja na prelazu iz 19. u 20. vek. Eksponati su makete, modeli od prirodnih materijala, poput drveta, zemlje i vune. U drugom segmentu, pred publikom su svedočanstva burne istorije Valjeva i okoline, a za potrebe ove izložbe izrađeni su i trodimenzionalni modeli odlikovanja, poput Albanske spomenice.

Primer

- PRIPREMAJUĆI ovu izložbu, bila sam u prilici da u beogradskom Muzeju savremene umetnosti taktilnu postavku "obiđem" zatvorenih očiju, isključivo dodirom - ističe Gordana Pajić. - Posle tog iskustva, shvatila sam da je veoma važno da i publika koja nema problema sa vidom, na taj način, kroči u svet slepih i slabovidih.

- Pored stručnog tima naše ustanove, veliku pomoć u realizaciji pružili su nam škola za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" u Zemunu i Muzej savremene umetnosti - kaže rukovodilac projekta, etnolog Gordana Pajić. - Mali broj kulturnih ustanova u Srbiji, naročito muzeja i galerija, imaju ovakve sadržaje, pa smo koristili iskustva kolega iz Leskovca i novosadske galerije "Beljanski".

A, da bi dočarali temu, autori su osmislili maketu kuće, polubrvnare i predmeta koji su činili domaćinstvo, poput drvenog tronošca, posuđa od keramike, odeće... Načinili su ih grnčar Milojko Nikitović, maketar Ranko Pavlović i krojač narodnog odela Vanda Grujičić.

- Sve je izrađeno tako da posetioci mogu dodirom da osete materijal, ali i izraženu ornamentiku - objašnjava Gordana Pajić. - Inkluzija slepih i slabovidih osoba nije naročito aktuelna u Valjevu i Kolubarskom okrugu, pa smo smatrali da naš Narodni muzej može da bude pionir i u toj oblasti. Zato, u saradnji sa valjevskim Udruženjem slepih i slabovidih, već planiramo razne kreativne programe i radionice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024