I HOLIVUD U VRŠCU: Snimanje serija i filmova donosi reklamu gradu i profit lokalnim ugostiteljima i trgovcima

Jelena J. Baljak

22. 12. 2023. u 18:15

SA čitavim kompleksom očuvane arhitekture iz doba Austrougarske vladavine, impozantnim srednjovekovnim zdanjem iznad grada, aerodromom, plantažama vinove loze, vetroparkovima i nepreglednom ravnicom, Vršac filmskoj industriji nudi mogućnost snimanja gotovo svih žanrova.

И ХОЛИВУД У ВРШЦУ: Снимање серија и филмова доноси рекламу граду и профит локалним угоститељима и трговцима

Foto: Printskrin

Zato se u tom južnobanatskom gradu svake godine - više od jedne decenije - snimi bar po jedna serija, ili film. Upravo zbog očuvanih fasada sa secesijskim i baroknim elementima, tu su uglavnom snimani popularni domaći filmovi i serije, čija se radnja odvija početkom 20. veka. U poslednje tri godine, međutim, taj grad je zbog drugih svojih autentičnih građevina postao primamljiv i stranoj produkciji.

Prva je Vršac na svetsku scenu plasirala američka hit TV serija "Predstraža". Njena četvrta sezona je 2020. u potpunosti bila snimana u Srbiji, sa mnogo naših glumaca u epizodnim ulogama. Jednu od tih "uloga" imala je i Vršačka kula - srednjovekovno utvrđenje, koje se nalazi na Vršačkim planinama. Pojavljuje se u šestoj i sedmoj epizodi te epske fantastike i potpuno se - bez produkcijskog šminkanja - uklopila u ambijent serije.

- Snimali smo samo jedan dan i to u otežanim uslovima, jer je duvala olujna košava. Ipak, uspeli smo da iskoristimo sve potencijale te fantastične lokacije. Jedino smo, zbog vetra, imali mnogo posla u postprodukciji - rekli su nam tada u produkcijskoj kući "Balkanik medija".

Ko je ove godine premijerno gledao holivudski horor film "True haunting", sa Erin Morijarti u glavnoj ulozi, mogao je u pojedinim kadrovima da prepozna enterijer vršačke rimokatoličke crkve Svetog Gerharda. Upravo je taj verski objekat leta 2022. na jedan dan ugostio tu filmsku ekipu od oko 200 članova.

Železnička stanica

OD desetak filmskih i serijskih ostvarenja, ubedljivo najviše ih je snimano na vršačkoj železničkoj stanici. To kapitalno i očuvano zdanje s početka 20. veka, "glumilo" je Milano, Vinkovce i Zemun, a samo jednom i samu sebe. Reč je o hit-komediji iz 2002. godine "Mrtav `ladan", čija se radnja najvećim delom odvija u vozu na putu Beograd-Vršac.

- Filmska industrija predstavlja naš veliki potencijal. Osim što promovišu naš grad, velike filmske ekipe lokalnim ugostiteljima i trgovcima donose dobar profit - ističe Tatjana Palkovač, direktorka TO Vršac. - Letos je, recimo, u belocrkvanskom selu Jasenovo Lordan Zafranović snimao "Djecu Kozare", a kompletna ekipa je bila smeštena u jednom hotelu u Vršcu. Ceo mesec su im zahvaljujući tome bili popunjeni svi smeštajni kapaciteti, što je velika stvar.

Čoline šljive pod kestenom

NISU samo filmadžije prisutne u Vršcu. Zainteresovana je i muzička produkcija. Tako je Zdravko Čolić u hladovini tri popularna kestena na romantičnom putu za Vršačke planine pre šest godina snimio spot za pesmu "Šljive su rodile". I Oliver Mandić je snimao u jednoj vršačkoj vinariji...

Kako bi dodatno privukli filmadžije, TO Vršac je sačinila poduži spisak najatraktivnijih lokacija i rado pomaže producentskim kućama da odaberu najpogodniju za snimanje. Takođe, pomažu im i oko angažovanja statista, koji za to dobijaju pristojne dnevnice. Tako je mnogo Vrščana glumilo u Šotrinim filmovima "Šešir profesora Koste Vujića" i Santa Maria della Salute, u "Ravnoj Gori" Radoša Bajića, Bjelogrlićevom serijalu "Na putu za Montevideo"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)