MLADI SVE DEPRESIVNIJI I ANKSIOZNIJI: Zabrinjavajuća poruka sa predavanja u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 11. 2023. u 13:39

Depresija i anksioznost sve češće se javljaju kod mladih ljudi, ali uz razgovor sa bliskim ljudima, njihovu podršku i adekvatnu stručnu pomoć, svaki problem može da se reši, osnovna je poruka predavanja o značaju očuvanja mentalnog zdravlja održanog studentima Fakulteta pedagoških nauka.

МЛАДИ СВЕ ДЕПРЕСИВНИЈИ И АНКСИОЗНИЈИ: Забрињавајућа порука са предавања у Јагодини

Foto:Z.Gligorijević

Profesor dr Biljana Stojanović, koja je govorila na ovu temu, pod sloganom „Hrabri zajedno“, rekla je da je prema poslednjim statističkim podacima, oko 60 posto mladih od svoje 18. do 24. godine doživelo najmanje jednu poteškoću sa mentalnim zdravljem. Od toga 23, 4 posto susrelo se sa depresijom, 18,2 posto doživelo je anksioznost, a čak 13,5 posto njih imalo je suicidne misli.

-Činjenica je da su mladi ljudi suočeni sa mnogo problema i životnih izazova, te je možda normalno da u nekim razvojnim periodima budu suočeni sa anksioznošću. Međutim, činjenica je da je čitava nacija u određenom problemu. Kada bi se uradilo neko ozbiljnije istraživanje, mislim da bi se videlo da je veliki broj depresivnih, neurotičnih i anksioznih ljudi. Pritom, ne mislim na patologijo, ali svakako pričamo o narušenom mentalnom zdravlju i problemima koji se javljaju bez obzira na godine – rekla je Biljana Stojanović, profesorka na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.

Ona je svima koji primete da imaju problem savetovala da se jave na posebnu telefonsku liniju koja je otvorena 24 sata dnevno, odnosno na broj telefona 011/7777-000 ili da razgovaraju sa bliskim osobama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)