PUNA PORTA U PROHORU: Jedna od najstarijih svetinja na jugu Srbije obeležila manastirsku slavu (FOTO)

J. S.

02. 11. 2023. u 06:30

MANASTIR Sveti Prohor Pčinjski, jedna od najlepših i najstarijih svetinja na jugu Srbija, proslavio je manastirsku slavu.

ПУНА ПОРТА У ПРОХОРУ: Једна од најстаријих светиња на југу Србије обележила манастирску славу (ФОТО)

Foto: J.S.

Svetu arhijerejsku liturgiju u slavu i čast ovom svetitelju, uz sasluženje sveštenstva i monaštva iz brojnih eparhija, u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog služili su Njegovo preosveštenstvo episkop vranjski Pahomije, bihaćko-petrovački Sergije, kumanovsko-osogovski Grigorije i bregalnički Ilarion, nakon čega su usledile litije oko crkve kao i rezanje slavskog kolača.

Foto: J.S.

 

Pored brojnih vernika koji su juče bili u manastiru, svečanosti je prisustvovala i ministarka pravde Maja Popović, kao izaslanik predsednika Srbije.

Foto: J.S.

 

Ovaj manastir jedan je od najstarijih u Eparhiji vranjskoj i u njemu se nalaze mirotočive mošti Svetog Prohora. Na dan manastirske slave veliki broj vernika pohodi ovu svetinju kako bi se poklonio moštima Prohora Pčinjskog. Kumstvo od ovogodišnjeg kuma Momčila Popovića iz Bujanovca za sledeću godinu preuzeli su Vladimir Ilić i Dragan Stamenkovski. Svetinja stara preko 950 godina imala je burnu istoriju, a činjenica da je Sveti Prohor Pčinjski jedini svetitelj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji neprestano toči sveto miro iz svetih moštiju, dovodi veliki broj vernika sa svih strana sveta. Mnogo je svedočenja o čudima nakon molitve u manastiru koji se nalazi se na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje. Prema predanju, podigao ga je u 11. veku vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom koji mu je prorekao da će postati car. Manastir radi kao kulturno-prosvetni centar ovog kraja i u njemu je radila bogoslovska škola. Jučerašnjoj slavi prethodio je veliki monaški skup.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave