SVETINJA U NOVOM RUHU: Na inicijativu i zalaganje predsednika Vučića potpuno obnovljen manastir Prohor Pčinjski

Novosti onlajn

31. 10. 2023. u 15:16

MANASTIR Prohor Pčinjski podignut je u 11. veku na obroncima planine Kozjak uz obalu reke Pčinje, i smatra se da je jedan od najstarijih manastira u sklopu Srpske pravoslavne crkve koji je proglašen spomenikom velike kulturne vrednosti i pod zaštitom je Republike Srbije.

СВЕТИЊА У НОВОМ РУХУ: На иницијативу и залагање председника Вучића потпуно обновљен манастир Прохор Пчињски

Foto: J.S.

Ovaj manastir je u strašnom požaru za koji se sumnja da je podmetnut doživeo velika oštećenja gde je izgorela kompletna krovna konstrukcija “Kraljevog konaka”, a velika šteta je načinjena i na nižim spratovima.

Na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji je bio i predsednik odbora za obnovu ovaj manastir je potpuno obnovljen i danas je jedan od najsjajnijih kulturnih bisera u sklopu Srpske pravoslavne crkve.

Zalaganjem predsednika Vučića manastirski konaci su u potpunosti obnovljeni po najsavremenijim standardima i tu se sada okupljaju mladi sa juga Srbije, mladi iz dijaspore. Organizuju se monaški i crkveni saborii i saborovanja srpskog naroda sa prostora juga Srbije.

Za velike zasluge Aleksandar Vučić je od Eparhije vranjske dobio orden “Prepodobni Prohor Pčinjski” i on je jedini predsednik države koji je nosilac ovog velikog crkvenog odlikovanja. Orden mu je na svečanosti povodom obeležavanja 950 godina manastira Svetog Prohora Pčinjskog uručio episkop Pahomije.

- Velika mi je čast i hvala vam na ovom ordenu. Nisam neko ko inače žudi za nagradama, ali mnogo znači ovaj orden. Čini mi se da kada zajedno rastu srpska država i srpska crkva da je tada i najbolje našim građanima - rekao je tom prilikom predsednik Vučić.

Da podsetimo da je predsednik Aleksandar Vučić odlikovan i Ordenom Svetog Save prvog reda, koji mu je uručio patrijarh Irinej.

Orden mu je tada dodeljen na predlog patrijarha za “delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu”. Vučiću je patrijarh orden uručio rečima da se moli da i ubuduće čini ono što i danas čini za svoj narod.

Po mišljenju mnogih koji su dobro upoznati sa dešavanjima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u vremenima kada Srbiju vodi Aleksandar Vučić, izgrađeno je i obnovljeno najviše srpskih svetinja još od vremena kralja Milutina.

BONUS VIDEO: I "NOVOSTI" DEO AMFILOHIJEVE BIBLIOTEKE: U manastiru Stanjevići i fotografije Dragana Milovanovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (61)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)