NOVAC ZA USAVRŠAVANJE ŠAMPIONKI: Originalna kampanja za talentovane devojčice u Kruševcu obezbedila 800.000 dinara

S.BABOVIĆ

25. 10. 2023. u 15:30

VIŠE od 800.000 dinara sakupljeno je za samo mesec dana u originalnoj kampanji "Podrži super devojčice" u Kruševcu.

НОВАЦ ЗА УСАВРШАВАЊЕ ШАМПИОНКИ: Оригинална кампања за талентоване девојчице у Крушевцу обезбедила 800.000 динара

Foto: S.Babović

Neobična akcija na društvenim mrežama donela je stipendije od 25.000 dinara darovitim devojčicama od 8 do 14 godina iz cele Srbije. One su šampionke u sportu, ali i majstori u nauci i umetnosti.

- Naša je ideja bila da sakupimo sredstva za 10 stipendistkinja, ali kako je odziv bio izuzetan, došli smo do cifre od 403.807 dinara, pa je Trag fondacija sva sredstva koja smo prikupile do iznosa od 350.000 - duplirala - kaže Andrijana Kocić iz Alternativnog centra za devojke Kruševac. - Tako smo došli do sume koja je premašila 800.000 dinara i mogli smo da pomognemo usavršavanje duplo većeg broja devojčica.

Konkurs za stipendiranje zabeležio je izuzetan odziv.

- Prijavilo se više od 200 devojčica i sve zaista zaslužuju podršku - napominje Jelena Memet iz ACZD. - U ovom krugu mogli smo da podržimo 20 talenata, svaka je posebna na svoj način. Nadam se da će stipendije biti mali vetar u leđa.

Budući biolog širi znanja

- SVOJU sam stipendiju iskoristila da obiđem botaničku baštu u Beogradu, akvarijum u Kragujevcu i da kupim anatomski atlas - kaže Sofija Čuperković iz Podvrške kod Kladova, učenica Medicinske škole, koja je u osnovnoj školi bila đak generacije i čija je želja da postane biolog.

Ivona Simonović iz Obreža kod Varvarina stipendiju će iskoristiti da kupi polovni klavir. Ona svira već dve godine, treći je razred u izdvojenom odeljenju Muzičke škole u svom mestu, ali putuje do Kruševca da bi vežbala, jer nema instrument.

- Volela bih da budem prava pijanistkinja, zavolela sam klavir pored sestre od tetke - kaže Ivona, koja je osvojila pet međunarodnih takmičenja.

Stipendije za "super devojčice" dodeljuju se treću godinu zaredom. Prošlogodišnje stipendistkinje kažu da im je mnogo značila podrška.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)