U PARAĆINU POČEO FESTIVAL „SARMATES“: Prve večeri izložbe Miloša Krstića i Koste Dupčinova (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

22. 09. 2023. u 09:37

DVODNEVNO izdanje međunarodnog festivala fotografije „Sarmates“ u Paraćinu otvoreno je sinoć u Galeriji „U prolazu“ Narodne biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ fascinantnom izložbom mladog sugrađanina Miloša Krstića (29) pod nazivom „Island“.

У ПАРАЋИНУ ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ „САРМАТЕС“: Прве вечери изложбе Милоша Крстића и Косте Дупчинова (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Njegovi pejzaži okupili su izuzetno veliki broj ljubitelja fotografije iz grada na Crnici, a početak druge po redu manfestacije ozvaničili su, u ime domaćina, direktorka Biblioteke Biljana Drenovaković i predsednik te opštine, Vladimir Milićević, koji je i sam veliki zaljubljenik u ovu vrstu umetnosti.

Biblioteka kao ustanova kulture pruža punu podršku ovakvim sadržajima i posebno dobro već sarađuje sa organizatorom „Sarmatesa“, Foto-grupom „Art tim". Podršku pruža i Opština jer je „Sarmates“ sufinansiran budžetskim sredstvima po konkursu za projekte u kulturi.

Miloš Krstić ocenjen je kao vanserijski pejzažista, što već prvi pogled na njegovu izložbu „Island“ potvrđuje.

- Moj san da fotografišem Island se ostvario jer sam tamo bio ove godine. Izložio sam premijerno 24 odabrane fotografije koje ovaj neverovatan deo sveta prikazuju na drugačiji način. U radovima ima vrlo malo postprodukcije u smislu dotirivanja svetla i boje, dok su kadrovi ostali verni tamošnjim pejzažima, kako sam ih doživeo – rekao je Krstić. On je ocenio da u Paraćinu ima stvarno dobrih fotografa koje okupljaju Foto-kino klub i „Art tim“, te da je festival dobar način da se autori vrate pravoj umetničkoj fotografiji, a početnici da istražuju i steknu vredna iskustva.

 

Samo sat kasnije nakon Krstićeve izložbe u Biblioteci, u galeriji Regionalnog inovacionog startap centra otvorena je i druga festivalska izložba, ovog puta gosta iz Severne Makedonije. U prisustvu autora, Koste Dupčinova iz Bitolja, predstavljen je drugi deo njegove izložbe „Nostalgija“ koja su bavi starim zanatima.

Dupčinov je do sada učestvovao na više od pedeset izložbi, osvajajući veliki broj nagrada i priznanja, a njegove fotografije izlagane su širom Severne Makedonije. Više desetina njegovih crno-belih radova u okviru postavke „Nostalgija“ urađeno je na platnu, u skladu sa obrađenom temom.

Festival „Sarmates“ završava se večeras sa još dve izložbe.  Kako je najavio direktor festivala iz „Art tima“ Bojan Bokac Petrović, u Zavičajnom muzeju u 19 sati posetioce očekuje izuzetna izložba fotografkinje iz Litvanije Normante Ribokaite, prepoznatljive u svetu, dok  u galeriji Kulturnog centra u 20 sati gostuje Kragujevčanin Aleksandar Buđevac, predsednik tamošnjeg foto-kluba i veliki prijatelj „Art tima“.

- Ovaj autor održava tradicionalnu fotografiju u Srbiji i mnogi današnji fotografi mogu na njega da se ugledaju. Njegova izložba „Nešto između“ zatvara ovaj festival, a nadamo se da će on ispuniti cilj da motiviše paraćinsku publiku da malo više zavoli umetničku fotorgafiju koju smo nastojali da joj približimo – dodao je Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu