ČETIRI IZLOŽBE SA DUŠOM: U Paraćinu završen drugi festival umetničke fotografije „Sarmates“ES“

Зорана Рашић
Zorana Rašić

23. 09. 2023. u 07:40

SAMOSTALNE izložbe četvoro izuzetnih fotografa, od kojih su dvoje iz inostranstva, obeležile su ovogodišnji 2. festival „Sarmates“, koji je sa velikim trudom organizovala u Paraćinu Foto-grupa „Art tim“. Izložbe su otvorene na četiri lokacije, u četiri različita galerijska prostora u zgusnutom vremenu od samo dva dana.

ЧЕТИРИ ИЗЛОЖБЕ СА ДУШОМ:  У Параћину завршен други фестивал уметничке фотографије „Сарматес“ЕС“

Foto: Z. Rašić

Početak, u četvrtak  uveče, protekao je u znaku Miloša Krstića (29) iz Paraćina, mladog inženjera grafike i dizajna koji se već deset godina bavi fotografijom, dok je kraj festivala sinoć (petak) „odsvirao“ Kragujevčanin Aleksandar Buđevac, iskusni fotografski „vuk“ sa preko 150 nagrada i priznanja, koji neguje tradicionalnu fotografiju u Srbiji.

Prve festivalske večeri pored Krstićeve izložbe „Island“ u Galeriji „U prolazu“ Narodne biblioteke „Dr Vićentije Rakić“, u zgradi RISC-a otvorena je i gostujuća izložba „Nostalgija“ Koste Dupčinova iz Bitolja (Severna Makedonija), dok je u petak uveče u Zavičajnom muzeju publika uživala u radovima svetski poznate fotografkinje  Normante Ribokaite iz Litvanije.

Dupčinov i Ribokaite dali su međunarodni karakter ovom fotografskom prazniku, a publici priliku da tu umetnost sagledaju iz drugog ugla. Gost iz Bitolja izložio je drugi deo svoje samostalne izložbe „Nostalgija“, koju je stvorio inspirisan zanatima u nestajanju. Njegovu crno-belu postavku podržalo je Ministarstvo kulture te države i ona je već viđena u brojnim makedonskim gradovima.

Veliku pažnju posetilaca izazvalo je i samo otvaranje festivala u antreu Biblioteke. Fascinantni pejzaži Islanda Miloša Krstića, a u pitanju je bila njegova prva samostalna izložba, svedočili su da je autor ispunio svoj san  da fotografiše baš taj deo sveta.  Kaže da je svaki detalj prirode tamo neverovatan, a za izložbu je premijerno odabrao 24 nikad viđene fotografije.

A koliko je festival „Sarmates“ važan za Paraćin govori podatak da je reč o projektu kulture koji je podržan sredstvima budžeta Opštine, zbog čega je otvaranju prisustvao i čelnik te lokalne samouprave, Vladimir Milićević. Z. RAŠIĆ

Kako pridobiti publiku

IDEJA festivala „Sarmates“ je da popularišemo umetničku fotografiju i da pridobijemo Paraćince da je zavole, objašnjava razlog pokretanja ove manifestacije Bojan Petrović iz Foto-grupe „Art tim“. –A mi ćemo nastaviti da ih prezentujemo na što više različitih mesta, ne samo u galerijama, već i na ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove