ODVODE VODU IZ GLAVNE ULICE: Uskoro počinju radovi u Beloj Crkvi

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

11. 09. 2023. u 17:54

JEDNA od najčudnijih glavnih ulica u Srbiji – Ulica 1. oktobar u Beloj Crkvi – do kraja godine će postati veliko gradilište.

ОДВОДЕ ВОДУ ИЗ ГЛАВНЕ УЛИЦЕ: Ускоро почињу радови у Белој Цркви

Foto: J.J.Baljak

Pokrajinska vlada je, umesto prvobitno najavljenih 200 miliona dinara, za njenu kompletnu rekonstrukciju opredelila celokupan iznos od 633 miliona dinara, tako da će ta dugoiščekivana investicija u najkraćem roku biti završena.

Reč je o projektu koji vredi kao ceo godišnji budžet te južnobanatske varošice. Osim što će u potpunosti promeniti vizuelni identitet, rešiće i viševekovni problem slivanja svih opštinskih slivova kroz sredinu te 1.159 metara dugačke ulice.

-Ovo je suštinski važan projekat za našu opštinu, jer podrazumeva izgradnju postrojenja za sakupljanje vode, kao i preusmeravanje slivova na obodnu kanalsku mrežu, kako bujice više ne bi plavile glavnu ulicu. Tek kada to budemo rešili, moći će da se pristupi vizuelnom uređenju – kaže, za „Novosti“, Violeta Simić, predsednica opštine Bela Crkva.

Projekat, koji je lokalna samouprava o svom trošku izradila pre dve godine, predviđa i izgradnju novog kolovoza, parking mesta, pešačkih staza, javne rasvete i uređenje zelenih javnih površina. Najniži delovi ulice biće podignuti do određene kote, a umesto kanala, koji se proteže sredinom puta, biće ostrva sa zelenilom.

Dobijena sredstva od Pokrajine tek treba da se uvrste u lokalni budžet, nakon čega će biti raspisana javna nabavka, a izabrani izvođač uveden u posao.

Kolovoz kao u otvorenoj knjizi

STRUČNjACI su konstatovali da je Ulica 1. oktobar jedna od najčudnijih u zemlji, jer se, između ostalog, parking mesta u njenom najširem delu nalaze nasred puta, dok je kolovoz uglavnom pod nagibom, nalik otvorenoj knjizi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona