ZA DEVET DANA, 2.099 INTERVENCIJA : „Gradsko zelenilo“ u Novom Sadu otklanja posledice stravičnog nevremena

S. BAJIĆ

29. 07. 2023. u 15:22

RADNICI JKP „Gradsko zelenilo“ u Novom Sadu su od 19. jula, otklanjajući posledice olujnog nevremena, imali 2.099 intervencija na teritoriji grada a pomagali su im radnici drugih gradskih komunalnih preduzeća, privatnih kompanija kao i volonteri.

ЗА ДЕВЕТ ДАНА, 2.099 ИНТЕРВЕНЦИЈА : „Градско зеленило“ у Новом Саду отклања последице стравичног невремена

Gradsko zelenilo

Posledice nezapamćenog nevremena, gde je u naletima orkana oboreno i polomljeno 2.276 stabala se i dalje saniraju. Takođe, polomljen je veliki broj grana na jednom broju stabala, koja zbog bezbednosti moraju biti orezana.

- Gotovo da nema dela grada u kom nije bilo štete na drveću. Od 19. jula smo neprestano na terenu. Zahvalni smo svim preduzećima, kompanijama i građanima koji nam pomažu. A posebno smo zahvalni Novosađanima koji su iskazali veliko strpljenje i razumevanje. Nepogoda koja nas je zadesila, imala je veliku razornu snagu, i neophodno je vreme da se uklone sve posledice koje je izazvala. U prvim danima nakon oluje bilo je neophodno da se osposobe gradske saobraćajnice, pristup bolnicama, domovima zdravlja i drugim javnim institucijama. Sada su na redu završne intervencije u parkovima i na drugim zelenim površinama - kaže Miloš Egić, direktor „Gradskog zelenila“.

On takođe ističe da će u narednim danima to preduzeće, zajedno sa naučnim institucijama, biti posvećeno izradi plana sanacije kompletnog zelenila u gradu.

- Neophodno je da u saradnji sa stručnjacima napravimo odabir vrsta drveća koje ćemo posaditi. Te sadnice bi trebalo da budu izdržljivije i prilagođene, ne samo karakteristikama zemljišta, već i novim klimatskim uslovima. Dobra vest je što smo nabavili mehanizaciju za sadnju velikog drveća, pa ćemo moći da posadimo velike sadnice - kaže Egić.

U subotu, 29. jula,  gradska plaža "Štrand" ponovo je otvorena za posetioce uz besplatan ulaz.

Trenutno je u funkciji park kod Ranžirne stanice, a u narednim danima biće završeni radovi na uklanjanju posledica nevremena iz ostalih gradskih parkova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)