U BAČKOJ PALANCI SVI NA NOGAMA : Čisti se grad i popisuje šteta (FOTO)

S. BAJIĆ

24. 07. 2023. u 18:00

U BAČKOJ Palanci 11 inženjera je danas završilo popis štete na javnim objektima, a gotovo svi zaposleni u opštinskoj upravi i javnim ustanovama su na terenu i popisuju šteue na kućama i stanovima, nastale usled udara razorne orkanske oluje 19. i 21. jula.

У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ СВИ НА НОГАМА : Чисти се град и пописује штета (ФОТО)

Foto: B. P.

To ističu u opštini Bačka Palanka u čijoj zgradi je ostalo samo nekoliko neophodnih službenika, za boračko- invalidsku zaštitu, roditeljski dodatak, đački i studenstki smeštaj i prevoz, matičar. Prema prvim podacima, na teritoriji Bačke Palanke gotovo da ne postoji objekat koji nije pretrpeo štetu u naletima uragana. Predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica kaže da je posle prve oluje bilo oštećeno 39 javnih objekata, a da se nakon drugog naleta orkana, broj oštećenih objekata popeo na više od 70, u prvom preseku.

Bačka Palanka je najteže pogođena od svih lokalnih samouprava- kaže Šušnica.- Bili smo u epicentru obe oluje. I 19. i 21. jula i nema objekta na teritoriji opštine koji nije pretrpeo štetu. Situacija je trenutno najteža u Mesnoj zajednici Mladenovo gde se očekuje da žitelji tog mesta do kraja dana dobiju struju i vodu. Svi radimo na sanaciji štete. Cela opštinska uprava, sve javne službe. Lokalna javna preduzeća, uz podršku preduzeća iz drugih gradova u ljudstvu i mašinama, saniraju štetu u gradu i naseljenim mestima. Uvedena su dežurstva u mesnim zajednicama.

U oluji je oboren veliki broj stabala i u Bačkoj Palanci, ali i u naseljenim mestima, a velika je šteta i u poljoprivredi. Više od 50 radnika JKP "Komunalprojekt"danas uklanja polomljeno i iščupano drveće sa Trga bratstva i jedinstva iz ulice Kralja Petra Prvog i Bloka partizan, i građevinskog otpada u Banatskoj ulici. U raščišćavanju uništenog zelenila i građevinskog otpada pomažu bageri i kamioni više javnih preduzeća i privatnih kompanija iz Bačke Palanke, Novog Sada i Vrbasa.

- Sigurni smo da će nam Pokrajinska vlada, pored 100 miliona dinara opredeljenih za sanaciju javnih objekata, pomoći i u sanaciji štete na privatnim kućama i stanovima. Takođe, očekujemo i veliku pomoć od Vlade Republike Srbije - rekao je predsednik opštine Šušnica.

BONUS VIDEO - DA OVOLIKO SVE UBIJE? Jezive posledice grada u selu Medveđa kod Trstenika, meštani očajni


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)